Saradnja sa EBRD u procesu energetske tranzicije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) je značajna u procesu energetske tranzicije i promene energetskog miksa, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tokom sastanka sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodio potpredsednik EBRD-a Alen Piju, stoji u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Oni su razgovarali o investicijama u projekte obnovljivih izvora energije, povećanju energetske efikasnosti i gasnoj diverzifikaciji pri čemu je ministarka naglasila da su za Srbiju posebno važna tri gasna interkonektora – sa Bugarskom, koji se već gradi, kao i planirane interkonekcije sa Hrvatskom i Severnom Makedonijom.

Mihajlović je istakla da je Ministarstvo donelo moderan zakonski okvir i da priprema dva važna starteška dokumenta – nacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike.

„Sa EBRD-om imamo dobru saradnju i verujem da ćemo tako i nastaviti. Trenutna vrednost naših zajedničkih projekata je 360 miliona evra. Naš najvažniji zadatak tiče se promene energetskog miksa i kako da više koristimo druge vidove energije, pre svega OIE, kako bismo postigli karbonsku neutralnost do 2050. godine. Partnerstvo i podrška EBRD-a u tom procesu su nam veoma važni“, istakla je ministarka.

Alen Piju rekao je da je zakonski okvir u energetici unapređen, ali da očigledno postoji i određen otpor promenama, te da je posebno važna uloga EPS-a u razvoju OIE.

„Kao banka radimo sa najvećim svetskim investitorima. Ako njih uspete da privučete u Srbiju, tog trenutka energetski sektor će početi da se razvija velikom brzinom. Kada je reč o energetskoj efikasnosti, imamo veliki broj projekata i važno je da ih proširimo na celu Srbiju. Želimo da pomognemo i kada je reč o gasnoj diverzifikaciji“, poručio je Piju.

Na sastanku je bilo reči i o povećanju kapaciteta domaćinstava za proizvodnju solarne energije, imajući u vidu da su procedure pojednostavljene i da postoji velika zainteresovanost i kod privrede i kod građana za postavljanje solarnih panela.

Potpredsednik EBRD sastao se i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić sa kojom je razgovarao o nastavku zajedničkog rada na realizaciji projekata koji će doprineti razvoju srpske ekonomije.

Premijerka je upoznala sagovornika sa napretkom procesa reformi u oblastima ekonomije i obrazovanja, kao i u podizanju ekološke svesti kod najmlađih u okviru školskog programa i značajnom uspehu u domenu digitalizacije.

Piju je rekao da ta banka nastavlja da podržava Srbiju kroz projekte od vitalnog značaja, i najavio nova ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti