Potpisan Sporazum o sprovođenju projekta „Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji“

Foto: Vlada Republike Srbije

Veće korišćenje OIE i unapređenje energetske efikasnosti su u interesu države, privrede i građana, a Nemačka je najvažniji partner Srbije, imajući u vidu ne samo trgovinsku razmenu, već i sveukupne bilateralne odnose, izjavila je ministarka rudarstva i energetike  Zorana Mihajlović nakon potpisivanja Sporazuma o sprovođenju projekta „Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju.

„Partnerstvo je prava reč koja odslikava naše odnose, ne samo Ministarstva rudarstva i energetike, već Vlade Republike Srbije i Vlade Nemačke. Sporazum je samo nastavak te saradnje i zajednička poruka da želimo da nastavimo da radimo na svemu što će pomoći zelenoj ekonomiji, većem korišćenju OIE i unapređenju energetske efikasnosti, a glavna stvar jeste da u sve budu uključeni i građani“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da su zakoni koji se odnose na OIE i energetsku efikasnost među najmodernijima u Evropi jer omogućavaju subvencionišemo postavljanje solarnih panela i podizanje nivoa energetske efikasnosti na objektima.

„To smo uradili kako bismo kao zemlja napravili iskorak ka zelenoj energetici, zelenoj ekonomiji i kako bismo ubrzali proces energetske tranzicije. Uz investicije, strateška partnerstva, ali i uz učešće građana u procesu energetske tranzicije, Srbija može biti zemlja koja je ne samo energetski bezbednija, već i sa daleko zdravijom životnom sredinom“, rekla je Mihajlović.

Tomas Šib, ambasador Nemačke, rekao je da je sporazum još jedno poglavlje saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pored one koja postoji sa KfW bankom u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

„Raduje me što ćemo biti u prilici da pozdravimo novog kancelara. Susret je nastavak razgovora koji je predsednik Vučić vodio u Berlinu. Obići će i druge zemlje regiona, što je signal da je zapadni Balkan u fokusu nove vlade. Neke od tema biće i dijalog Beograda i Prištine, regionalna saradnja, Berlinski proces, rat u Ukrajini, ali i sveukupni bilateralni odnosi, uključujući energetsku bezbednost. Srbija, a pre svega Ministarstvo rudarstva i energetike, postiglo je mnogo toga u ovoj oblasti, pre svega kada je reč o novom zakonodavnom okviru, što je jasan znak da je Srbija posvećena energetskoj tranziciji i zelenoj agendi“, rekao je Šib.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti