Privrednici Štajerske traže nove partnere u Srbiji

Foto: EP

Zajednički projekti u oblasti dualnog obrazovanja, investicije, partnerstva u zelenoj transformaciji i energetskoj tranziciji, jačanje trgovine, kako bolje infrastrukturno povezivanje sa Evropskom unijom, teme su o kojima se razgovaralo na poslovnom forumu Srbija – Štajerska u Privrednoj komori Srbije.

“Srbija postaje sve interesantnija za austrijske i druge evropske kompanije koje razmišljaju o budućnosti svojih dobavljačkih lanaca, odnosno, žele da imaju svoje dobavljače mnogo bliže, što je jeftinije i sigurnije. Tu Srbija i Zapadni Balkan predstavljaju strateški važnu tačku u Evropi“, izjavio je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Herbert Riter, potpredsednik Privredne komore Štajerske, istakao je da je modernizacija železničke infrastrukture i formiranje nove rute kargo transporta između Srbije i Austrije značajna za dalji rast međusobne trgovine.

„Trenutna veza koja ide preko Budimpešte je prenapregnuta i zato je potrebno uspostaviti novu saobraćajnu konekciju između Srbije i Austrije. Privrednici iz Austrije su veoma zainteresovani za ulaganja u Srbiju i osnivanje preduzeća”, rekao je Riter i dodao da naša zemlja ima odličan, veoma obrazovan kadar, ali da najveći problem predstavlja troma administracija.

Austrija se nalazi među 15 najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije kada je u pitanju trgovina robom i među 10 kada je reč o trgovini uslugama, naveo je Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministartvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Čak 400 austrijskih kompanija ima predstavništvo i poslovno je aktivno u Srbiji, a zapošljavaju čak 22.000 ljudi“, rekao je Nikčević.

U 2021. spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosila je 1,36 milijardi evra što je povećanje od oko 28 procenata u odnosu na 2020. godiinu. Prema rečima Nikčevića, samo u prošloj godini, zabeleženo je 154 miliona evra investicija iz Austrije, i to najviše u sektor telekomunikacija.

U okviru poslovnog foruma održan je stručni simpozijum „Green Energy Day“ na kom je istaknutno da Štajerska ima divnu prirodu, ali i veoma stroge propise kada je reč o zaštiti životne sredine.

Kako su istakli učesnici simpozijuma zagađenja gotovo da nema, upravo zbog strogih propisa, a puno se ulaže u nauku i istraživanja i razvoj, naročito “zelenih ideja”.

Štajerska ima jasno zacrtan cilj da do 2050. godine postane klimatski neutralna i da zelene energije imaju veliki udeo potrošnji. Zelena strategija znatno utiče na privredu koja je i sama angažovana u ovom sektoru. Posebno su istakli to da su veoma uspešni na polju upravljanja otpadnim vodama i reciklaži komunalnog otpada, kao i da je njihova Misija 100, 1 Planeta, 0 otpada, 0 emsije ugljen-dioksida.

Svi su složili tu tome da je svima neophodna novi železnički koridor Beograd-Zagreb-Grac, kao i da treba što više raditi na razvoju zelenih tehnologija i upotrebi obnovljivih izvora energije.

Uporedo sa održavanjem simpozijuma “Green Energy Day”, održavani su B2B susreti između kompanija iz Srbije i austrijske pokrajine iz oblasti IT-a, logistike, potencijalnih dobavljača austrijskih kompanija u našoj zemlji kao i predstavljanje turističke ponude Štajerske.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti