EPS gradi vetroelektranu snage 73 megavata

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

“Elektroprivreda Srbije” uskoro počinje izgradnju prve vetroelektrane “Kostolac” snage 73 megavata. Ova vetroelektrana imaće 20 generatora i biće izgrađena na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka „TE-KO Kostolac“. 

Za izgradnju ovog vetroparka potrebno je 114 miliona evra, od kojih se 80 miliona evra finansira iz kredita Nemačke razvojne banke KfW. EPS je sa kompanijom Siemens Gamesa ugovorio isporuku i postavljanje vetrogeneratora.

Kako je ranije najavio Miroslav Tomašević, v. d. direktor EPS-a, vetropark “Kostolac” u rad bi trebalo da bude pušten za više od dve godine.

“Uradićemo sve da se rok za izgradnju skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvaliteta radova, nego da, na obostrano zadovoljstvo, što pre imamo na mreži vetropark u vlasništu EPS-a”, istakao je Tomašević.

Prema ranijim procenama, vetropark u Kostolcu proizvodiće oko 115 miliona kilovat-časova električne energije godišnje, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava. 

Stručni nadzor nad projektom poveren je konzorcijumu koji predvodi Nju enerdži solušns (New Energy Solutions).

Kada je reč o vetroparkovima u našoj zemlji to su Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar i La Piccolina ukupne snage 397 MW, koji su izgrađeni u prvom krugu investicija u okviru ranije određene i od strane Ministarstva rudarstva i energetike dodeljene kvote od 500 MW. 

Da EPS ide ka tome da što više energije dobija iz obnovljivih izvora pokazuje i planiranje izgradnje solarne elektrane. Naime krajem prošle godine su raspisali tender za istraživanje lokacije i izradu investiciono-tehničke dokumentacije za gradnju solarne elektrane u okviru termoelektrane Kolubara B. Kako je tada rečeno razmotrena je gradnja solarne elekrane na postojećim objektima (površina na krovovima magacina i radionica), kao i gradnja na zemljištu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti