Počela izgradnja prve vetroelektrane ,,Elektroprivrede Srbije’’

Foto-ilustracija: Unsplash (Bastian Pudill)

U Srbiji je započela izgradnja prve vetroelektrane ,,Elektroprivrede Srbije’’ koja će se prostirati na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik. Ona će biti izgrađena na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranaka ,,TE – KO Kostolac’’. Vetroelektrana će imati dvadeset generatora sa ukupnom snagom sedamdeset i tri megavata, a ukupna vrednost projekta iznosiće oko 114 miliona evra.

Izgradnja je započeta uvodnim sastankom sa predstavnicima kompanije Simens Gamesa, koja će u Kostolcu isporučiti i postaviti vetrogeneratore snage 73 megavata.

„Nadam se da ćemo vetropark u Kostolcu pustiti u rad najkasnije za 26 meseci. EPS će sa partnerima uraditi sve da se taj rok skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvaliteta radova, nego da, na obostrano zadovoljstvo, što pre imamo na mreži vetropark u vlasništu EPS-a. Verujem u ovo što radimo i to je osnova za uspeh projekta’’, izjavio je Miroslav Tomašević, v. d. direktora JP EPS.

Predsednik uprave Simens Gamesa RE, Stjepan Čerkez zahvalio se na ukazanom poverenju i pruženoj prilici da realizuju projekat ,,Elektroprivrede Srbije’’.

„Veoma ozbiljno smo shvatili zadatak i u ekipu smo uključili stručnjake koji su već radili na projektima slične kompleksnosti. Ozbiljno smo shvatili pitanje rokova i krećemo sa realizacijom’’, naveo je Čerkez.

Vetropark će, prema ranijim procenama, proizvoditi oko 115 miliona kilovata-časova električne energije na godišnjem nivou, što će biti dovoljno da se snabdeva oko 30.000 domaćinstava.

Kompanija SGS, čiji su predstavnici prisustvovali uvodom sastanku, zadužena je za kontrolu kvaliteta, a konzorcijumu koji predvodi New Energy Solutions poveren je stručan nadzor nad projektom. Direktor „New Energy Solutions’’, Miloš Colić istakao je dosadašnji uspešan rad na realizaciji projekata gradnje 80 odsto od ukupno 400 megavata vatroparkova u Srbiji.

Uvodnom sastanku prisustvovao je i veliki broj stručnjaka koji su uključeni u realizaciju projekta.

Izvor: Elektroprivreda Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti