Mihajlović: U pripremi projekti OIE i RHE vredni 35 milijardi evra

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Srbija može da bude regionalni lider u procesu dekarbonizacije, a za dugoročnu energetsku bezbednost neophodni su energetska tranzicija i veće korišćenje zelene energije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na konferenciji Serbia goes green.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je pripremilo novi plan investicija sa projektima vrednim ukupno 35 milijardi evra, sa težištem na OIE i izgradnji RHE.

„Izrađujemo i nacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike koji će odrediti put naše energetike u narednih 20, 30, 40 godina. Naša vizija je da do 2050. godine budemo potpuno dekarbonizovana zemlja, a da do 2030. povećamo procenat energije dobijene iz OIE, konkretno iz energije sunca i vetra i da taj procenat sa trenutnih 3,5 povećamo na bar 15 odsto, a da istovremeno smanjujemo proizvodnju iz termosektora. Drugi podjednako važan deo kao što je normativni i strateški okvir jeste i zajednički, društveni konsenzus. Da svi zajedno razmišljamo o tome da je neophodno da smanjimo potrošnju, da povećamo štednju energije i da o životnoj sredini govorimo u svim sferama, da deca od malih nogu shvate značaj životne sredine, jer je to naša budućnost“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je važno da svakodnevno pričamo o životnoj sredini i o tome koje korake je država preduzela da smanji emisije štetnih gasova.

„Postavili smo temelje donošenjem novog zakonodavnog okvira, jer sve počinje zakonima, i time pokazali opredeljenje i delima, ne samo rečima. Bez zakona nema ni investicija, nema ni razvoja, bez obzira na otpor i opstrukcije na koje smo nailazili. Srbija prvi put ima Zakon o korišćenju OIE i Zakon o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti. Naši zakoni su potpuno usklađeni sa EU standardima, ali ne samo zato što smo na putu ka članstvu u EU, već zato što je to osnova modernih i zdravijih rešenja“, rekla je Ministarka.

 Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti