Beograd – grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u regionu

Foto-Ilustracija: Pixabay (stevanaksentijevic)

Beograd je drugu godinu zaredom proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u regionu ,,Emerging Europe’’, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Ovaj region obuhvata 23 ekonomija centralne, istočne, jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, dok su njih 11 članice Evropske unije.

O rangiranju gradova odlučivao je žiri u čijem je sastavu više od 100 globalnih stručnjaka za strane direktne investicije (SDI), savetnika za odabir lokacija i analitičara lokacija. Tokom 2021. godine, žiri je analizirao 100 gradova u Evropi čija je populacija iznad 200.000 stanovnika i dva glavna grada u kojima je populacija ispod 200.000.

U okviru samita ,,Emerging Europe’’, u Briselu će se 23. juna održati i ceremonija dodele nagrada ,,Budućnost Evrope u usponu 2022’’ čiji je cilj da prikaže najbolje pojedince, javne i private organizacije, kao i projekte i inicijative iz regiona. Kada je reč o Srbiji, ove godine su u finale ušla i tri programa – ,,Moja prva plata’’, ,,Digitalna ekspedicija’’ i ,,Nesalomivi’’.

,,Emerging Europe’’ je organizacija sa sedištem u Londonu koja ima za cilj da promoviše potencijal zemalja u usponu. U savetu ove organizacije nalaze se istaknuti evropski lideri, kao što su bivši evropski komesar za proširenje, potpredsednik Evropske komisije i komesar za preduzeća i industriju Ginter Ferhojgen, bivši premijer i ministar ekonomije Moldavije Jon Sturza, zatim bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana i drugi.

Beograd je ove godine i treći po broju talenata, dok je Prag proglašen za grad sa najboljim poslovnim okruženjem za 2022. godinu.

Kompletan izveštaj za 2022. godinu biće uskoro dostupan javnosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti