NTP Beograd – Potpisan sporazum za finansiranje naučnih istraživanja i startap zajednice

Foto: NTP Beograd

U Naučno-tehnološkom parku Beograd potpisan je sporazum o pružanju podsticaja za rast istraživanja, inovacija i preduzetništva u Srbiji ukupne vrednosti od 84,5 miliona evra. U prisustvu Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, Šarla Mišela, predsednika Evropskog saveta, predstavnika Vlade, Evropske unije i Svetske banke, sporazum su potpisali Emanuel Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji i Dušan Vasiljević, predstavnik Svetske banke.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra. Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U NTP Beograd posluju kompanije koje, uz pomoć  sredstava iz Fonda za inovacionu delatnost, razvijaju inovativna rešenja u različitim oblastima. Čast da prikažu svoja dosadašnja dostignuća imale su kompanije Charge&GO, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Miloš Kostić, osnivač i direktor kompanije Charge&GO, okupljenima je predstavio prvu regionalnu digitalnu platformu i mobilnu aplikaciju za punjenje električnih vozila. Ovo pametno rešenje jednostavno rešava problem s kojim se sreću vozači električnih vozila u našoj zemlji: gde su slobodni javni punjači, kako pristupiti punjaču, koliko košta punjenje i kako pregledati sesije punjenja. Charge&GO platforma omogućava pristup mreži na kojoj se nalazi 44 punjačka mesta za električna vozila u Srbiji.

Charge&GO je platforma koja pruža uslugu vozačima električnih vozila ali i kompanijama, vlasnicima punjača, koje zahvaljujući ovoj platformi mogu daljinski da upravljaju svojom mrežom punjača. Ovo obuhvata brojne usluge kao što su kontrola punjenja, praćenje rada punjača, određivanje cena, ograničavanje upotrebe i pregled sesija punjenja. Osim mreže punjača u našoj zemlji, korisnicima aplikacije na raspolaganju je i više od 170.000 punjača širom Evrope koji su deo partnerske mreže.

Kostić je u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem i Šarlom Mišelom istakao da ima prostora za napredak i razvoj, kada je reč o proširenju mreže električnih punjača, kao i to da će do kraja godine, kompanija Charge&Go instalirati još 100 punjačkih mesta.

Cilj zajedničkog ulaganja Evropske unije i Svetske banke u okviru Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva (Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship Project – SAIGE) je unapređenje relevantnosti i izvrsnosti naučnih istraživanja, podizanje kapaciteta naučnoistraživačkih organizacija, kao i podsticanje inovativnog preduzetništva i lakši pristup izvorima finansiranja, što doprinosi rastu i konkurentnosti srpske ekonomije.

Aktivnosti na Projektu sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao glavni koordinator SAIGE Projekta, Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti