Srbija i Bugarska potpisale Sporazum za unapređenje saradnje u oblasti zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović i potpredsednik Vlade za klimatske politike i ministar životne sredine i voda Bugarske Borislav Sandov potpisali su „Sporazum o proceni uticaja na životnu sredinu (EIA) i strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu (SEA) u prekograničnom kontekstu“, čiji je cilj da se unapredi saradnja u ovoj oblasti.

Vujović je istakla da je potpisivanjem Sporazuma uspostavljen pravni okvir saradnje Srbije i Bugarske u oblasti zaštite životne sredine.

“Održali smo veoma konstruktivan sastanak i potpisali važan sporazum, a sve u cilju unapređenja životne sredine za buduće generacije. Naša dva ministarstva intenzivno sarađuju poslednjih godina, a u prethodnoj godini smo održali niz sastanaka radnih grupa koje se bave prekograničnim uticajem na životnu sredinu. Sastanci su od neprocenjivog značaja, jer nam pomažu da, kroz razmenu iskustva, zajedno nalazimo najbolji način da rešavamo otvorena pitanja koja se tiču oblasti zaštite životne sredine”, rekla je Vujović, navodi se u saopštenju.

Ministarka je zahvalila Republici Bugarskoj na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija, a posebno kada je reč o otvaranju Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promene.

“Bugarska strana se pokazala kao dobar partner i zato želim da zahvalim potpredsedniku Vlade Sandovu na velikoj podršci Srbiji u otvaranju pregovaračkog Poglavlja 27. Ovo poglavlje koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene za nas je veoma značajno, daje nam dodatnu obavezu, ali i podstrek da radimo još posvećenije i da nastavimo da ubrzano rešavamo ekološke probleme u Srbiji”, dodala je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti