Zabeležen novi rekord krčenja prašuma Amazonije

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucian Dachman)

Deforestacija prašume Amazonije u Brazilu skočila je na rekordne nivoe tokom meseca aprila, sa gotovo dvostrukom količinom šume koja je uklonjena u odnosu da april prošle godine što je alarmiralo ekološke aktiviste.

U prvih 29 dana aprila, deforestacija u regiji pokrila je 1.012,5 kvadratnih kilometara, prema podacima nacionalne svemirske agencije Inpe, objavljeno je u petak, 6. maja. Agencija sakuplja mesečne podatke od 2015-16, prenosi Radio slobodna Evropa. Podaci iz aprila su već treći rekord ove godine, nakon što je porast deforestacije primećen u januaru i februaru.

Uništavanje brazilske Amazonije u prva četiri meseca ove godine znači povećanje od 69 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Govori se o površini koja je duplo veća od površine grada Njujorka.

Krčenje šuma u Amazoniji poraslo je otkako je desničarski predsednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. i oslabio zaštitu životne sredine. Bolsonaro tvrdi da će više poljoprivrede i rudarstva u Amazoniji smanjiti siromaštvo u regiji.

„Uzrok ovoga ima ime i prezime: Žair Mesias Bolsonaro“, rekao je u izjavi Marsio Astrini, iz brazilske grupe „Climate Observatory“.

Bolsonarov kabinet uputio je pitanja ministarstvima ekologije i pravosuđa. Ministarstva su u zajedničkom saopštenju navela da vlada ulaže velike napore u borbi protiv ekološkog kriminala te da policija i tela za zaštitu životne sredine sarađuju u operaciji borbe protiv krčenja šuma u pet amazonskih država.

Iako je deforestacija već u porastu, „Climate Observatory“ je rekao da su njegovi analitičari zapanjeni tako visokim rezulatima iz aprila kada je kišna sezona i teže je pristupiti blatnjavoj šumi.

Očuvanje Amazonije ključno je za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promena zbog ogromne količine ugljen dioksida koji zagreva klimu planete.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti