Amazonija – šuma koja nestaje velikom brzinom

Foto-ilustracija: Pixabay

Brazilska Amazonija gotovo da nestaje pred našim očima. Iz ove, daleke nam zemlje, po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina stižu uznemirujuće i zabrinjavajuće vesti. Krčenje najveće prašume na svetu nastavlja se i to velikom brzinom.

Na samitu COP 26 u Glazgovu delegacija iz Brazila je predstavila veoma ambiciozan plan, a to je da do 2028. godine zaustave ilegalno krčenje šuma. Od 2022. godine nelegalna seča bi trebala postepeno da se smanjuje, u početku za 15 odsto svake godine do 2024. Nakon toga procenat zaštite bi rastao i do 2028. seča bi bila potuno iskorenjena.

Tada je najavljeno da će se raditi i na obnavljanju i pošumljavanju uništenog područja, te je postavljen i veoma ambiciozan cilj, a to je da do 2030. godine obnovi 18 miliona hektara šume.

I dok su se mnogi nadali da će do najavljenih promena i doći, u januaru ove godine nestalo je 360 kvadratnih kilometara šume, pokazuju najnoviji podaci. Ilegalna seča nastavlja se “brzinom svetlosti”.

Naučnike posedno zabrinjava ovako nagli porast krčenja šuma u januaru, periodu kišne sezone. Posebnu pažnju moraju da obrate na mesece koji dolaze, jer prema ranijim iskustvima u maju seča šuma naglo raste.

Vlada predsednika Žaira Bolsonara, koji je vlast preuzeo 2019. godine, ambiciozno je najavila da će pojačati nadzor i obuzdati krčenje šuma. Međutim, gotovo da se ništa nije promenilo, a mnogi članovi vlade su bili pod istragom zbog mogućeg olakšavanja izvoza nelegalno sečenog drveta.

Osim izvoza drveta, šuma najčešće nestaje zbog poljoprivrednika koji je čiste kako bi na tom prostoru obrađivali zemlju i napasali stoku.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti