WWF: EU parlament mora da odbaci lažnu zelenu budućnost

Foto-ilustracija: Pixabay

Pod pritiskom Francuske i drugih država, Evropska komisija je objavila skup pravila o održivom finansiranju koji će naneti ogromnu štetu Evropskoj uniji i globalnom ekološkom delovanju, upozorava Svetska fondacija za prirodu (WWF).

Komisija službeno klasifikuje prirodni gas i nuklearnu energiju kao ekološki održive prema EU taksonomiji – vodiču za “zelena” ulaganja u EU, uprkos činjenici da prirodni gas stvara ogromne emisije, a nuklearna energija stvara visoko radioaktivni otpad sa kojim i dalje ne znamo da upravljamo, stoji u saopštenju WWF-a.

Time se, kako kažu, narušava tržište zelenim obveznicama, koje je do sada isključivalo prirodni gas i nuklearnu energiju i rizikuje se usmeravanje milijardi evra prema štetnim industrijama koje koriste ova goriva. Tek prošle nedelje, naučni savetnici Evropske komisije za taksonomiju osudili su predlog Komisije, ukazavši da “nije u skladu sa Uredbom o taksonomiji” i predstavlja ozbiljnu pretnju za uspostavljeni okvir klasifikacije održivih investicija i aktivnosti”.

Predlog Komisije ima za cilj da razjasni pojedinosti robusnog akta o taksonomiji EU, čiji Član 19. zahteva da se kriterijumi taksonomije temelje na nauci, ne daju poseban tretman određenim tehnologijama i da se lako mogu proveriti. Međutim, novi kriterijum za prirodni gas i nuklearnu energiju krše svaki od ovih zahteva i nisu u skladu sa uredbom, upozorava WWF i poziva Evropski parlament i Savet, koji imaju mogućnost glasanja o predlogu, da ga odbiju.

“Ogroman pritisak omiljenih industrija nekih evropskih vlada doveo je do ovog predloga. Zakon koji je Komisija juče usvojila pozicionirala bi evropski finansijski sistem protiv planete. Moraju ponovo da razmisle i zadrže prirodni gas i nuklearnu energiju izvan Taksonomije”, izjavila Ester Asin, direktorka WWF-ove kancelarije za evropske politike.

Francuska se mesecima zalagala za uključivanje nuklearne energije kao održive u taksonomiju Evropske unije. U zamenu za podršku Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i drugih zemalja, u vezi sa nuklearnom energijom, francuska vlada pristala je proaktivno da podrži naučno neutemeljeno uključivanje prirodnog gasa. Nemačka podržava uključivanje prirodnog gasa, ali se protivi uključivanju nuklearne energije. Od zemalja u regionu, Hrvatska je među onima koje podržavaju uključivanje prirodnog gasa u EU taksonomiju.

Na stranu naučnih dokaza stala je Španija, koja se protivila uključivanju i prirodnog gasa, i nuklearne energije, dok se Austrija, Danska, Luksemburg i Portugal protive nuklearnoj. Austrijska vlada obećala je da će postaviti pravni izazov za svaki zakon koji sadrži nuklearnu energiju. Dok su neke države članice bile uključene u izradu predloga, Evropski parlament i građani su bili potpuno isključeni iz procesa, poručuju iz WWF-a.

Izvor: WWF Ardia

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti