WWF: Mojsinjske planine i Stalaćku klisuru proglasiti za zaštićeno područje

Foto-ilustracija: Pixabay

WWF, svetska organizacija za zaštitu prirode i Organizacija za političku ekologiju Polekol uputile su inicijativu gradu Kruševcu i opštinama Ćićevac i Ražanj da pokrenu proceduru za proglašenje Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure za zaštićeno područje, zbog njihovih izuzetnih prirodnih, kulturnih i društvenih odlika.

U prethodnom periodu sve tri lokalne samouprave pokazale su razumevanje i interes za zaštitu i očuvanje ovog područja, zbog čega je sada pravi trenutak da se, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, obrate Zavodu za zaštitu prirode i pokrenu važan poduhvat uspostavljanja zaštite, stoji u saopštenju WWF Adrije.

„Zaštita ovog područja je od ogromnog značaja za očuvanje prirodnih i kulturnih bogatstava, ali i održivi razvoj opština Ražanj i Ćićevac, kao i Grada Kruševca jer će omogućiti i rast važnih grana zelene ekonomije kao što je održivi turizam“, izjavio je Strahinja Macić iz Polekol-a.

Kako dalje navode u saopštenju, Zavod za zaštitu prirode je 2013. godine izradio studiju zaštite Predela izuzetnih odlika Mojsinjske planine i Stalaćke klisure Južne Morave, koja nije bila prepoznata od strane donosioca odluka. Proglašenje zaštite je od strateškog interesa za grad Kruševac i opštine Ćićevac i Ražanj, ali i od nacionalnog značaja, imajući u vidu da je u Srbiji i dalje svega oko 7,8 odsto ukupne teritorije pod zaštitom, tvrde iz WWF-a.

„Ne samo što imamo mali procenat zaštićene teritorije, nego su zaštićena područja i neravnomerno raspoređena. Uz Veliku i Južnu Moravu, koje predstavljaju jedan od najznačajnijih ekoloških koridora, praktično da i nemamo zaštićenih područja. Zbog toga je od izuzetnog značaja da se krene u postupak zaštite Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure“, dodaje Goran Sekulić iz WWF-a.

Zaštićena područja ključna su za očuvanje biodiverziteta i lokalni razvoj, kao i očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa. Prostor Mojsinjskih planina ima specifičnu geološku građu i kao takav je jedan od najstarijih terena na području Srbije i obiluje kulturnim nasleđem iz antičkog, rimskog, vizantijskog i srednjovekovnog perioda. Stalaćka klisura, sa dužinom od 24 kilometra i dubinom od 300 metara, predstavlja jedinstven geološki i predeoni fenomen.

WWF i Polekol će nastaviti da aktivno zagovaraju i pružaju podršku lokalnim samoupravama u pravcu ostvarivanja zaštite ovog područja.

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti