Iz Poljske stiže novi traktor na biometan?

Foto-ilustracija: Unsplash (Emiel Molenaar)

“Ovo je poljski projekat, iako je izgrađen od raznih inostranih komponenti kao što su: Cummins motor, sistem goriva je iz Nemačke, menjač je sa istoka, a okvir je poljski”, objašnjava Kacper Vječoreka iz Agromilke, brenda Eastern Trade Center.

Ova mašina, kaže, bazira se na konceptu Auga M1, predstavljenog u Letoniji, hibridnom traktoru sa pogonom na biometan i električnu energiju. Takođe, nastavljaju trend ekološko prihvatljivih traktora koji je započeo prvi takav, na metan, New Holland T6 Methane Power.

Predviđeno je da se izradi potpuno novi koncept i dizajn, ali je moguće da zbog kratkih rokova instalacija bude ugrađena na postojeći.

Ideja je deo većeg projekta na kojem firma Eastern Trade Center radi zajedno sa partnerima u sklopu strategije „Orlen 2030“, pod pretpostavkom razvoja energije sa niskim i nultim emisijama, zbog čega gradi moderna postrojenja za biometan.

Ekološki i jeftino

Tamo treba da se proizvodi gas koji se koristi u industriji ili energetici, a stvara se od otpadne biomase u poljoprivrednoj proizvodnji, otpadnih supstrata i ostataka iz prerađivačke industrije.

U budućnosti planiraju da ponude tržištu kombajne i terenska vozila.

“Plan nam je da na proleće prikažemo prvi prototip koji radi na terenu. Sproveli smo prve testove. Problemi koji se javljaju i koje treba da rešimo su visoka potrošnja gasa, potreba za čestim točenjem, a osim toga u Poljskoj ne postoje propisi koji se tiču ​​odobrenja traktora na biometan”, kaže Vječoreka.

Osim što će biti ekološki prihvatljiv, predviđa se da će imati umerenu cenu i biće alternativa traktorima u istoj klasi, a njegova prednost bi trebalo da bude u jeftinom pogonskom gorivu.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti