Može li poljoprivreda prihvatiti električni traktor?

Kalifornijski dizajner Stefan Hekerot svoj život posvetio je pronalaženju alternativa za fosilna goriva. Više od 40 godina proizvodi električna vozila i uređaje koje pokreće solarna energija, a pažnju su mu privukli i traktori.

Foto-ilustracija: Unsplash (Clint Patterson)

Hekerot je 2012. pokrenuo kompaniju „Solectrac Inc.“, koja je najviše usmerena na proizvodnju traktora na električni pogon. Pet godina kasnije, njegova dva modela, Compact Electric Tractor i eUtility, postali su, kako kaže, prvi komercijalno dostupni električni traktori u Sjedinjenim Američkim Državama, piše „Modern farmer“.

„Traktori su tihi, a što je najbitnije, ne zagađuju životnu sredinu. Iako sam imao dosta ponuda od raznih kompanija koje se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, „Solectrac“ nisam želeo da prodam, jer imam dalje planove i želim da radim na njihovoj inovaciji“, rekao je Stefan.

Zavisno od opterećenja, mogu da rade do šest sati, a imaju i zamenjivu bateriju.

Postavlja se pitanje imaju li ovi traktori dovoljno snage da prestignu konvencionalne modele? Stručnjaci u poljoprivrednoj industriji smatraju da postoji nekoliko prepreka koje sprečavaju procvat i jačanje ove ekološke opcije.

Majk Pankonin, stručnjak za vozila i mašine, kaže kako je najveći problem električnih uređaja kao i ovih traktora – baterija.

„Trajanje baterije zavisi od opterećenja i posla koji mašina obavlja, a ono je kod većine poljoprivrednih radova jako veliko. Zato još uvek smatram da su konvencionalni traktori puno efikasniji, ali i ekonomičniji. S njima se može raditi i po 12 sati, a da se poljoprivrednik ne brine hoće li ga u pola posla morati da ga ponovo napuni“, pojašnjava Pankonin.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jinen Shah)

S njim se složio i dr. Rodžer Hoj, rukovodilac laboratorije na Univerzitetu u Nebraski gde su Stefanovi traktori testirani. „Jako su dobro napravljeni, ali veliki im problem stvara baterija na kojoj se mora dosta poraditi. Osim nje, mislim da je veliki problem i u ceni. Ona mora biti pristupačna prosečnom poljoprivredniku, a trenutno se traktori Solectrac prodaju po ceni od 45.000 dolara“, naglašava Hoj.

Hekerot priznaje da će biti potrebno neko vreme da svojim traktorima osvoji celokupnu poljoprivrednu zajednicu jer postoji puno onih koji ne žele da napuste tradicionalne načine, ali se nada da će upravo on to uskoro promeniti.

Izvor: Agroklub.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti