Solarni mobilni kokošinjac u Kaliforniji

Foto-ilustracija: Unsplash (Brooke Cagle)

Studio DOH („Designers on Holiday“) specijalizovan je za minimalistički dizajn koji uvećava i produbljuje doživljaj na otvorenom. „Dizajnere na odmoru“ su 2014. godine pokrenuli Tom Goteler i Bobi Pitersen u cilju okupljanja kreativaca iz različitih područja i razvijanja središta za eksperimentalni, savremeni i održivi dizajn. Namera dizajnera je podsticanje i razvijanje održivog dizajna, bilo da je reč o savetovanju i kreativnom usmeravanju ili dizajniranju i izgradnji. U svom radu blisko sarađuju s klijentima pri svakom koraku razvojnog procesa kako bi postigli što kvalitetniji krajnji rezultat na koji svi mogu biti ponosni. Letnje mesece provode u Skandinaviji u vlastitom dizajnerskom kampu, a ostatak godine borave u Kaliforniji.

Tako je nastao i automatizovani mobilni kokošinjac u Ekološkom centru koji je dizajniran prema zahtevima lokalnih poljoprivrednika i njegovog osnivača Evana Marksa kako bi omogućio hranjenje kokoški svježom travom i prirodno gnojenje novih usjeva. Reč je o laganoj kostrukciji na točkovima koja se svakodnevno lako premešta s jedne parcele na drugu. Kokošinjac je obložen svetlucavim aluminijumom kako bi reflektovao toplotu, a dva velika „krila“ stvaraju hlad i štite kokoške od direktne sunčeve svetlosti i osiguravaju prirodnu cirkulaciju vazduha. Solarni senzori na vratima ovog kokošjeg „karavana“ pri izlasku i zalasku sunca automatski pokreću otvaranje i zatvaranje vrata, a ugrađeni solarni panel napaja baterije za jednostavno održavanje sistema.

Foto-ilustracija: Unsplash (Michael Anfang)

Unutrašnjost konstrukcije je dizajnirana tako da kokoškama osigurava svu potrebnu udobnost. Pri automatskom otvaranju vrata iz konstrukcije se razvlači uska rampa preko koje koke izlaze iz kokošinjca, uz koji se postavlja prenosna ograda i štiti ih od potencijalnih predatora. Iako neki poljoprivrednici ne pokazuju potrebu za inovativnim i funkcionalnim dizajnom kokošinjca, ovaj može biti itekako koristan. Lako i svakodnevno premeštanje na različite parcele unutar farme kokoškama omogućava kvalitetnu i uravnoteženu ishranu, kao i prostor za prirodno đubrenje tokom sezone sadnje.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti