Vlada Holandije smanjuje emisije štetnih gasova za 25 odsto do kraja sledeće godine

Foto-ilustracija: Unsplash (Adrien Olichon)

Vrhovni sud Holandije podržao je dve ranije presude kojima se vladi ove zemlje naređuje da do kraja 2020. godine smanji emisije štetnih gasova za najmanje 25 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Ovom odlukom najvišeg holandskog suda aktivisti za zaštitu životne sredine ostvarili su konačnu pobedu u dugotrajnoj borbi pred holandskim sudovima, u pokušaju da primoraju Vladu da smanji emisije gasova s efektom staklene bašte.

U prepunoj sudnici aktivisti su aplaudirali i slavili kada je predsedavajući sudija Kes Strefkerk rekao da je sud odbacio žalbu vlade na prethodne presude.

Sud u Hagu naložio je smanjenje emisija štetnih gasova pre više od četiri godine, u procesu koji je pokrenula grupa za zaštitu životne sredine „Urgenda“, koja je i u drugim zemljama preduzimala slične poteze.

Vlada se žalila na tu presudu, navodeći da sudovi ne bi trebalo da imaju mogućnost da naređuju vladi preduzimanje određenih akcija. Pošto je u oktobru 2018. žalba vlade odbijena, ona se ponovo žalila, ali sada Vrhovnom sudu Holandije koji je odbio tu drugu žalbu.

Prema izveštaju holandske Agencije za procenu životne sredine, objavljenom u novembru, procenjuje se da će emisije gasova s efektom staklene bašte u 2020. godini biti oko 23 odsto niže u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Naučnici navode da emisije ugljen-dioksida i drugih zagađivača na globalnom nivou moraju naglo da se smanje i to što pre kako bi bio ispunjen cilj da se globalno zagrevanje do kraja 21. veka zadrži znatno ispod dva stepena Celzijusa, a u idealnom slučaju, ispod 1,5 stepeni.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti