Naučnici su stvorili enzim koji priprema PET ambalažu za reciklažu kroz nekoliko sati

Plastične flaše širom sveta predstavljaju veliki problem kada je u pitanju plastični otpad. Veći deo njih je nemoguće reciklirati, a mnoge i ne dobiju priliku za razgradnju već završe negde na dnu mora.

Foto-ilustracija: Unsplash (Brian Yurasits)

Međutim, naučnici su stvorili mutirani bakterijski enzim koji za samo nekoliko sati „razbija“ plastične boce spremne za recikliranje.

Proučavanje započeto je pregledom 100.000 mikroorganizama za „perspektivne kandidate“, uključujući i posebnu vrstu bube, koja je prvi put otkrivena 2012. godine. Naučnici su uveli mutacije u odgovarajući enzim kako bi poboljšali njegovu sposobnost razgradnje PET plastike. Takođe su ga učinili stabilnim na 72° C, blizu savršene temperature za brzu razgradnju. Tim je koristio optimizovani enzim da razbije tonu otpadnih plastičnih boca, koje su u roku od 10 sati razgradile za 90 odsto.

U daljem laboratorijskom radu, ovaj enzim poslužio je za razgradnju flaša do hemijskih gradivnih blokova koji su potom poslužili za pravljenje novih visokokvalitetnih flaša

Kompanija „Carbios“ koja je prva na tržište iznela ovu tehnologiju ima u planu da se u narednih 5 godina bavi reciklažom u daljoj proizvodnji.

U partnerstvu sa kompanijama Pepsi i L’Oreal, planiraju da ubrzaju razvoj i proširenje ove inicijative.

Kako na milijarde tona plastičnog otpada neprestano zagađuje celu planetu, predstavljajući posebnu opasnost za život u okeanima, smatra se da je ovo otkriće veoma značajno, jer pored toga što je neophodno smanjiti upotrebu plastike, jedno od rešenja je i reciklaža.

Ovo otkriće daje mogućnost pravog biološkog recikliranja PET plastike, što je veliki korak za cirkularnu reciklažu.

Pored toga, očekuje se i slabije oslanjanje na naftu, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida, ali i posticanje na prikupljanje plastike za recikliranje i time i postepeno smanjivanje otpada.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti