Rusija i OPEK postigli sporazum za smanjenje globalne proizvodnje nafte

U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEK-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 odsto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno, saopštio je neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva energetike, prenosi agencija „Tas“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Robby McCullough)

„Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno“, rekao je zvaničnik Kremlja.

Očekuje se da danas bude održana video-sednica zemalja OPEK o smanjenju svetske proizvodnje nafte.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključene Sjedinjene Američke Države, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Rusija spremna da smanji proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svetski proizvođači nafte, uključujući i SAD, prihvate da urade isto. Prethodni sporazum u okviru OPEK istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Naime, zbog neuspešnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEK-a su po inerciji povećale svoju proizvodnju, ali u trenutku širenja koronavirusa u svetu i pada potražnje za naftom na svetskim tržištima, cena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u poslednje dve decenije.

Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima „crnog zlata“ da se uključe u njih.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti