Otkrivena bakterija koja jede plastiku

Plastika koju svakodnevno upotrebljavamo vrlo brzo završava u otpadu, a naposletku i na deponijama širom sveta, doprinoseći zagađenju vazduha, zemljišta i vodenog sveta, ujedno predstavljajući životnu pretnju za veliki broj životinjskih vrsta.

Foto-ilustracija: Pixabay

Već dugo se radi na ispitivanju bakterija koje bi mogle da „pojedu“ plastiku, a konačno je takav tip bakterije i otkriven.

Prva vrsta bakterija koje mogu da razgrade štetna jedinjenja otkrivena je u zemljištu na mestu koje je bilo prekriveno plastičnim otpadom. Bakterija se hranila poliuretanskim diolom, supstancom koja se nanosi na materijal radi zaštite od korozije.

Otkriće je objavljeno prošle nedelje u časopisu „Frontiers in Microbiology“, a za njega je zaslužna grupa istraživača iz Nemačke.

Pomoću ovog otkrića, naučnici bi mogli da pronađu način da razgrade i plastiku koja se teško reciklira i na taj način znatno pomognu u borbi protiv zagađenja plastičnim otpadom.

Poliuretan, kojim se ova bakterija hrani, veoma je štetan za životnu sredinu i ujedno izuzetno rasprostranjen. Predstavlja veliki molekul, polimer, sastavljen iz više manjih molekula. Upravo se zbog njegove složene strukture plastika veoma teško razgrađuje. Poliuretan se koristi u građevinskim materijalima, delovima automobila, odeće i obuće.

Ipak, ovo otkriće ne obećava rešenje problema. Bakterija može kroz svoj metabolizam da tretira i razgradi deo strukture poliuretana, ali ne može cele njegove polimere. Zbog toga istraživači napominju da će biti potrebno još vremena posvećenog istraživanju kako bi se pokrenula potencijalna biorazgradivost plastike.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti