Njujork zabranjuje plastične kese u prodavnicama

Njujork je u svom ambicioznom planu da smanji količinu otpada uveo zabranu proizvodnje i prodaje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u prodavnicama.

Foto-ilustracija: Unsplash (Patrick Langwallner)

Zvaničnici kažu da Njujorčani svake godine koriste 23 milijarde plastičnih kesa, što doprinosi zagađenju na globalnom planu.

Njujorško Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je kampanju – #BIOBagNI.

Cilj im je da podstaknu kupce da nose svoje torbe u kupovinu, i to one za višekratnu upotrebu, čine će se umnogome uštedeti na količini otpada od plastike.

Zakon je stupio na snagu prošlog vikenda, a pre 1. aprila neće kažnjavati prodavnice za isporučivanje kesa kupcima, dok će kasnije biti vršene kontrole. Preduzeća koja se ne budu pridržavala ovog zakona prvo će dobiti opomenu, ali bi zatim mogla platiti kaznu od 250 dolara za naknadno kršenje i 500 dolara za drugo kršenje u toku iste godine.

Izuzeci za upotrebu plastičnih kesa podrazumevaju one koje se koriste za uzimanje hrane, mesa, ribe, kao i lekova. Takođe, pod zabranu ne spadaju kese za smeće i reciklažu, niti kese za hemijsko čišćenje odeće.

Prodavači će u ponudi imati papirne kese za jednokratnu upotrebu, a naknada od 5 centi za njih ići će delom u programe za proizvodnju kesa za višekratnu upotrebu, kao i Njujorškom fondu za zaštitu životne sredine.

Nakon Kalifornije i Oregona, Njujork je treća američka država koja zabranjuje plastične kese za jednokratnu upotrebu, pored Havaja koji već imaju potpunu zabranu.

Poteškoće koje prate ovu odluku su u tome što se večina plastičnih kesa, čak ni sve one koje su označene kao biorazgradive, ne razgrađuju. Tokom raspadanja emituju gasove staklene bašte i time doprinose globalnom zagrevanju. Pored toga, prema nedavnim istraživanjima danskih naučnika, zaključeno je da kese i torbe za višekratnu upotrebu treba da se koriste više od 1.000 puta kako ne bi takođe bile štetne za životnu sredinu, uzevši u obzir njihov životni ciklus od fabrike do deponije.

Upotreba papirnih kesa podrazumeva prekomernu seču šuma, te ni to nije idealno rešenje.

Kad se uzme u obzir da je Njujork najgušće naseljen grad u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan od najnaseljenijih u svetu, sa više od 8 miliona stanovnika, to može biti veliki problem.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti