Hrvatski grad Pregrada doneo odluku o prestanku korišćenja jednokratne plastike

Grad Pregrada ekološki je osvešćen grad, koji već niz godina provodi akcije u smeru promovisanja ekologije, održivog upravljanja otpadom i ekološkog osvešćivanja zajednice. Kako bi dao svoj doprinos u borbi protiv plastike i zagađenja životne sredine, Grad Pregrada doneo je Odluku o prestanku korišćenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu (Službeni glasnik KZŽ, broj 4/20).

Foto: Grad Pregrada

Odlukom se donosi niz mera kojima se u upravnim telima Grada Pregrade, trgovačkim društvima i javnim ustanovama čiji je osnivač Grad Pregrada, određuje prestanak korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, uvođenje bioloških sredstava za čišćenje, racionalnije korišćenje prirodnih dobara i energenata i zamena određenih predmeta koji se koriste u gradskom poslovanju s ekološki prihvatljivijim, a sve u cilju sprečavanja i/ili smanjenja negativnog uticaja određenih plastičnih proizvoda na okolinu, posebno vodena područja, kao i zdravlje ljudi.

Ova odluka konkretno znači da će jednokratne plastične čaše zameniti staklene ili papirne, a plastične slamčice će biti zamenjene papirnim. Uz to, u planu je nabavka ekološki prihvatljivog kancelarijskog materijala od recikliranog papira, bez plastike. Isto tako, jednokratni plastični pribor za jelo i plastične šolje za kafu zameniće metalni pribor ili pribor od biorazgradivih materijala (papir, vlakna šećerne trske, drvo, bambus, trska), a sredstva za čišćenje, sapuni i drugi higijenski sadržaj biće zamenjeni biološkim sredstvima. Postojeća oprema i inventar koji se koristi u prostorijama Grada Pregrade, trgovačkim društvima i ustanovama, koji nije izrađen od ekološki prihvatljivih ili biorazgradivih materijala ostaće u upotrebi dok se ne potroši ili dok je njegova funkcija zadovoljavajuća, a sve u cilju izbegavanja dodatnog stvaranja otpada.

Gradonačelnik Marko Vešligaj ističe kako želi da podstakne promene počevši od vlastitog primera poslovanja. „Poučeni primerom drugih lokalnih samouprava i projektom Osnovne škole ‘Janka Leskovara’ pod nazivom ‘Pregrada – grad bez plastike’ odlučili smo da napravmo ovaj potez i ovakvom merom damo svoj doprinos u borbi protiv plastike i zagađenja okoline. Takođe, pokrenućemo inicijativu da se i na događanjima i manifestacijama zameni jednokratna plastika drugim materijalima i uputićemo takav predlog ugostiteljima već za ovogodišnje Branje grožđa“, rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Izvor: Grad Pregrada

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti