Niži prinosi, više cene – raste popularnost uzgoja mini povrća

Mini povrćem, bilo da se radi o mladom, bejbi povrću ili „patuljastim“, hibridnim verzijama uobičajenog povrća, nazivaju se sitniji plodovi određenih kultura, a često se konzumiraju po principu jedan plod – jedan zalogaj. Ono je za relativno kratko vreme pobralo simpatije potrošača, ali i napunilo džepove proizvođača, čija je težnja da uzgajaju kulture čiji su prinosi niži, a cene veće od onog povrća standardne veličine.

Dugogodišnja želja proizvođača povrća bila je dobijanje što većih prinosa i što krupnijih plodova uz intenzivnu zaštitu, obilno đubrenje i navodnjavanje, a time i bolje zarada. To je u mnogim zemljama dovelo do prekomerne ponude i pada cena, stoga se počelo tražiti drugo rešenje kako bi povrtari postali konkurentniji na tržištu.

Foto-ilustracija: Unsplash (David Holifield)

Hemijskim sastavom, aromom, mirisom i ukusom mini povrće uspeva poraziti ono u standardnoj veličini. Uprkos malenoj veličini ipak su pravi izvori hranjivih materija. Istraživanja su pokazala da ono sadrži 40 puta više vitamina C, E i K, zatim luteina i beta karotena od običnog.

Takođe, mini povrće ima intenzivniji ukus i svakako je vrlo zdrav dodatak koji mnoga jela čini aromatičnijim i privlačnijim, a prednost je i to što ga je lakše čuvati u frižideru. Bejbi povrće nije novi koncept, ali je osamdesetih godina prošlog veka postalo popularno otkako su počeli da ga uzgajaju i uvrstavaju u svoja jela svi bolji restorani u San Francisku, u Kaliforniji. Nakon toga, njegova  popularnost se raširila na čitav svet.

Kako biste što pre osigurali mlade i sveže biljke, možete se već danas odlučiti za njegov uzgoj. Zamislite brokoli, karfiol, rotkvicu, paradajz ili papriku kojima je potrebno manje vremena kako biste ubrali njihove prve plodove. Ovom povrće što i sam naziv govori, ne treba puno prostora, ali je važno da se uzgaja na mestu s dosta svetlosti.

U specijalizovanim prodavnicama možete naći i komplete za uzgoj, ali kako bi smanjili troškove možete koristiti i improvizovane posude poput plastičnih čašica od jogurta i sl. Na dnu treba da ih probušite kako bi se omogućilo oticanje suvišne vode.

Preporučuje se, kao i kod običnog povrća, seme pre setve namočiti u vodu. Nakon što je nabubrilo, posejte ga u neveliku posudu ili saksiju, prečnika oko pet centimetra i dubine do 10 cm te prekrijte s pola centimetra zemlje i lagano zalijte.

Posuda se može prekriti prozirnom kuhinjskom folijom kako bi se zadržala vlaga i postigli optimalni uslovi klijanja.

Korenasto povrće poput šargarepe, kelerabe i peršuna ili lisnatog poput salate možete posejati čim to uslovi dozvole, a za mini povrće se jedino razmaci setve razlikuju od proizvodnje uobičajenog, jer je je znatno manje pa može biti i manji razmak između njih. Kada se tlo zagreje i prođe opasnost od mrazeva možete posejati sorte mini pasulja, kukuruza, tikvica ili krastavaca. Paradajz, patlidžan i papriku možete presaditi na otvoreno kada su noćne temperature iznad 12°C.

Kako piše „Homeguides“, mini povrće treba zalivati jednom ili dva puta nedeljno i paziti da je vlaga ravnomerno raspoređena, a u sušnim uslovima zahtevaju dodatno zalivanje. Preporučuje se dodavanje i malča zbog kontrole korova i očuvanja vlažnosti tla. Zemljište koje je nađubreno pre setve obično ne zahteva dodatno đubrenje jer se mini povrće bere vrlo brzo nakon setve i to pre nego što se potroše hranjive materije u tlu.

Za uzgoj je dobro odabrati one vrste koje se mogu brati brzo nakon setve ili pak one koje se beru kontinuirano. Od lisnatog povrća to su mini sorte matovilca, rukole, spanaća, cvekle i blitve, a od korenastog; šargarepa, rotkvica, keleraba, peršun listaš i luk vlašac.

Jedno od najpopularnijeg minijaturnog povrća je (čeri) paradajz koji je najbolje prihvaćen i kod nas. Njegovi maleni plodovi su često ukusniji tj. slađi i aromatičniji u odnosu na običan paradajz. Sorte mini paradajza imaju i dekorativnu ulogu, a dolaze u različitim oblicima. Paprike su još jedno popularno povrće s mnogim minijaturnim sortama, a najviše povrća u mini verziji su čili sorte.

Možete uzgajati i mini karfiol, ali i druge kupusnjače. Na tržištu se mogu pronaći patuljaste sorte kupusa i brokolija koje je lako uzgajati. Još jedna vrsta koja se često uzgaja kao mini povrće je šargarepa koja voli puno sunca i vlage.

Izvor: Agroklub.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti