Kako se u Austriji bore sa problemom bacanja hrane?

Foto-ilustracija: Unsplash (Adam Wilson)

U austrijskoj prestonici svakog dana se spasi do četiri tone prehrambenih proizvoda zahvaljujući više od 200 pijaca, prodavnica i industrijskih pogona za preradu hrane koji svoje viškove ne odbacuju, već ih doniraju neprofitnoj organizaciji „Wiener Tafel”. Tako gotovo 350 volontera ovog udruženja, koja postoji još od 1999. godine, prikuplja vredne namirnice i njima snabdeva 19.000 ljudi u oko 100 socijalnih ustanova na području Beča poput javnih kuhinja, dnevnih centara, smeštajnih jedinica za beskućnike, sigurnih kuća i ustanova za brigu o izbeglicama. Na taj način se razumno koriste resursi, sprečava se stvaranje velikih količina otpada i čuva životna sredina.

Foto-ilustracija: Unsplash (Tomas Anton Escobar)

Ovo bečko udruženje je protekle godine od nepotrebnog bacanja spasilo 676.206 kilograma namirnica, što je 12 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Čak 200.000 kilograma došlo je direktno od bečke veleprodaje. Najveći deo namirnica spasenih od propadanja činili su sveži i pekarski proizvodi i hrana iz supermarketa.

Prema podacima iz 2019. godine, nesigurnost u snabdevanju hranom pogađa gotovo pola miliona ljudi u Austriji. Kako bi se količina spašenih namirnica povećala, iz udruženja „Wiener Tafel” ističu kako su potrebna dodatna rashladna skladišta i nove mere kojima bi se pojednostavilo i podsticalo doniranje hrane. U tu svrhu gradi se i novi distribucioni centar, koji bi trebao biti službeno otvoren u maju 2020. godine. Povodom 20 godina postojanja, ova organizacija je prethodne godine ostvarila saradnju s Prirodnjačkim muzejom u Beču, koji je organizovao niz radionica za više od 400 učenika čiji je cilj bilo podizanje svesti o važnosti ovog pitanja, a slične projekte planiraju i ove godine.

Izvor: Eurocomm-PR Zagreb

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti