Nemačkim „ledenim vinima“ preti opasnost od sve toplijih zima

Nemačka berba grožđa za ‘ledeno vino’ desertno i proizvedeno od grožđa koje je tek tokom zime obrano smrznuto, prvi put nije uspela jer je ova zima bila previše topla.

Foto-ilustracija: Unsplash (Devon Janse van Rensburg)

BBC piše da nijedna od 13 nemačkih vinogradarskih regija nije imala temperaturu od bar minus sedam stepeni Celzijusa, potrebnu za proizvodnju „ledenog“ vina tokom berbe prošle godine.

Po Nacionalnoj upravi SAD za okeane i vazduh, 2019. godina bila je druga najtoplija u svetu od kada postoje podaci o merenju.

Količina proizvedenog „ledenog vina“ poslednjih godina opada.

„Ova godina će ući u istoriju u Nemačkoj kao prva godina u kojoj je ‘ledena berba’ propala širom zemlje“, navodi se u saopštenju Nemačkog instituta za vino (DWI).

„Ako se tople zime nastave narednih godina, ‘ledena vina’ iz nemačkih vinskih regiona uskoro će postati još veća retkost nego što su bila“, rekao je Ernst Bušher iz DWI.

Prošla decenija potvrdila se kao najtoplija, te je problem proizvodnje „ledenog vina“ to što je poslednjih godina moguća „ledena berba“ sve više odlagana za januar i februar, dok je grožđe sazrevalo sve ranije, objavio je DWI. Rezultat je da grožđe nekako treba sačuvati što duže na lozi.

Najveća tržišta za „ledeno vino“ su Japan i Kina, skandinavske zemlje i SAD.

Zbog inherentno niskih prinosa grožđa za njih, „ledena vina“ imaju vrlo mali udeo u ukupnoj berbi, često manji od 0,1 odsto, zaključuje BBC.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti