Regionalna deponija u Subotici počela da radi

U skladu sa modernim načelom da je otpad resurs i potrebom da se zaštiti životna sredina, Srbija je počela sistemski da rešava problem odlaganja smeća. U našoj zemlji izgrađeno je osam regionalnih i dve opštinske sanitarne deponije gde se otpad prikuplja, selektuje, prerađuje i odlaže u skladu sa evropskim ekološkim standardima. Jedna od najkompleksnijih je Regionalna deponija u Subotici, koja će rešiti problem odlaganja čvrstog komunalnog otpada za sedam opština Bačke i Banata.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ignat Kushanrev)

Dvanaest godina nakon osnivanja regionalne deponije u Subotici, sa reciklažnim dvorištima u Novom Kneževcu, Čoki i Malom Iđošu i transfer stanicama u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži, postrojenja su počela da rade. Probni rad trajaće do sredine godine, a već sada se obrađuje oko 150 tona smeća dnevno.

„U hali za separaciju otpada se mešani komunalni otpad razvrstava na reciklabilne delove i organiski deo koji izlazi sa roto-sita i nakon toga se šalje na kompostiranje, odnosno stabilizaciju otpada, objašnjava Sabina Benedek, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine, Regionalne deponije u Subotici.

Podstičući rešavanje ekoloških problema Srbije i približavanje naše zemlje evropskim standardima u upravljanju komunalnim otpadom, Evropska unija je u subotička postrojenja uložila 20 miliona evra.

„Telo deponije ni na koji način ne zagađuje životnu sredinu, vršimo monitorig metana, imamo sistem za biogas. Takođe imamo sistem za prečišćavanje podzemnih voda. Znači, ne zagađujemo podzemne vode, vazduh, životnu sredinu i naravno čuvamo naše zdravlje“, naglašava Čila Goli, direktorka Regionalne deponije u Subotici.

Foto-ilustracija: Unsplash (Paweł Czerwiński)

Da bi se recikliralo više od 5 odsto otpada, koliko se sada nudi prerađivačima, lokalne samouprave planiraju da uvedu primarnu selekciju otpada u domaćinstvima, odnosno sistem dve kante.

„U plavu kantu će građani moći da odlažu otpad koji će moći da se reciklira, a zelena karta će biti namenjena za vlažni i organski otpad, to je za kompostilišta. Mi gledamo i našu decu da što više edukujemo, da pokažemo šta znači plava i zelena kanta, to već u školama polako uče“, navodi Zagorka Panić, pomoćnica gradonačelnika Subotice za ekonomski razvoj.

U postrojenjima subotičke sanitarne deponije nastaje i biogas, kao i toplotna energija koje će u budućnosti moći da se iskoriste kao višenamenska ekološka goriva.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti