Beograd izdvaja 520 miliona dinara za reciklažu otpada

Foto: JKP „Gradska čistoća“

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je juče, 4. februara, veliki reciklažni centar JKP „Gradska čistoća“ na Adi Huji, u kome je na poslovima separacije otpada zaposleno 50 radnika. Radojičić je tom prilikom najavio povećana ulaganja Grada kada je reciklaža u pitanju i rekao da je cilj da svaka od 17 beogradskih opština ima po jednan reciklažni centar.

„Radi se ručno, odvaja se papir, karton, staklo, plastika, metal… Odvojeni otpad se presuje i odlazi u dalju proceduru reciklaže. Važno je da otpad koji se tretira na ovaj način može da se koristi za cirkularnu ekonomiju i da se tako dođe do novca za zaštitu životne sredine ili unapređenje rada reciklažnih ostrva. Na taj način tokom prošle godine JKP ‘Gradska čistoća’ je zaradila četiri miliona evra, ali i pored toga nema sumnje da ima mesta za napredak. Dolaskom u reciklažni centar želimo da pokažemo građanima način na koji se reciklirani otpad dalje tretira, a ujedno da im damo potpunu informaciju kako bi bili sigurni da odvajanje otpada pruža višestruke benefite“, rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, tokom prošle godine zabeleženo je povećanje od 20 odsto kada je u pitanju ukupna količina recikliranog otpada u Beogradu, uz ulaganje od 495 miliona dinara za unapređenje ove oblasti.

„Ove godine za istu svrhu planirano je 520 miliona dinara, a trebalo bi napomenuti da je u planu i postavljanje dodatnih 640 reciklažnih zvona, od kojih bi 240 bilo za staklo, a 400 za odlaganje kartona, plastike i metala. Takođe, spremno je 25.000 novih plavih kanti za separaciju otpada, a biće postavljeno i 300 podzemnih kontejnera za odlaganje reciklabilnog otpada. Sve to, naravno, nije dovoljno, budući da želimo brojku od 30.000 kontejnera, kako bi svi građani imali mogućnost za recikliranje otpada. U razvijenijim zemljama to je uobičajeno i važno je da svi zajedno uložimo napor da krenemo istim putem“, istakao je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da ćemo na taj način poboljšati kvalitet životne sredine, a grad će, kako je rekao, sigurno biti lepši i uredniji.

„Osim čvrstog otpada, važna tema je i tretman otpadnih voda, jer će uz mere za smanjenje aerozagađenja i korišćenja prihvatljivijih izvora energije, životna sredina u Beogradu biti značajno zaštićenija. Takođe, značajno je i rešavanje problema divljih deponija, a deo rešenja je sigurno projekat fabrike za preradu otpada u Vinči„, zaključio je Radojičić.

Foto: JKP „Gradska čistoća“

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić je rekao da je reciklaža jedna od najvažnijih oblasti poslovanja preduzeća.

„Tako će biti i u tekućoj godini, zahvaljujući pomoći koju kroz Sekretarijat za zaštitu životne sredine dobijamo od Grada Beograda. Ulažemo novac u podzemne kontejnere i kante za individualna domaćinstva, tako da imamo prostora za dalji napredak u oblasti reciklaže. To je jedini način da sačuvamo planetu i da imamo zdraviju životnu sredinu u našoj neposrednoj okolini“, rekao je Popadić.

Izvor: JKP „Gradska čistoća“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti