Francuska i Nemačka zabranjuju okrutnu praksu – mlevenje živih pilića

Foto-ilustracija: Unsplash (Designer Viet Nam)

Francuska i Nemačka zabraniće ubijanje muških pilića mlevenjem dok su još živi jer takvu praksu smatraju krajnje okrutnom.

Naime, u industriji proizvodnje jaja, nakon što se pile izleže, zavisno od toga da li je muškog ili ženskog pola, ide na dalju „obradu“. U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vreme postati koka nosilja, najčešće u kaveznom uzgoju. U slučaju da je muško – ne služi ničemu.

Proizvođaču je beskorisno jer ne može da snese jaje, niti da se podgoji, a najjeftiniji način da ih se reši je taj da ih baci. Ipak, pre toga ga moraju usmrtiti. U industriji proizvodnje jaja to se najčešće rešava tako što se tek izlegli pilići stavljaju u mašinu koja ih melje na živo.

Živinarska industrija pokrenula je uzgoj hibrida pilića kako za proizvodnju mesa tako i za proizvodnju jaja pa jednostavno nije bilo potrebe za držanjem hibrida mužjaka. Pilići se odmah nakon što se izlegu iz jaja proveravaju i muški se odvajaju za mlevenje.

Smatra se da u zemljama Evropske unije desetine miliona pilića okončaju život na ovakav način.

Umesto mlevenja, u Švajcarskoj koriste CO2

Švajcarska je ovu praksu ukinula u jesen prošle, 2019. godine i tako postala pionir u zaštiti peradi u odnosu na druge zemlje članice EU. Umesto mlevenjem, u Švajcarskoj muške piliće usmrćuju ugljen-dioksidom.

U toj se zemlji svake godine ubije oko tri miliona muških pilića.

Treba spomenuti da osim mlevenjem i gušenjem ugljen-dioksidom, postoji još jedna metoda ubijanja muških pilića – „lomljenje vrata“. Ni kod jedne ni kod druge se ne koriste anestetici.

Britanski borci za prava životinja takođe traže da se takve prakse zabrane i u toj zemlji.

U Francuskoj i Nemačkoj plan je da se zabrani mlevenje muških pilića do kraja 2021. godine. Na zabrani su radili Didier Guilaum, francuski ministar poljoprivrede i njegova nemačka koleginica, ministarka Julija Klokner.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Leung)

„Vreme je da završimo s mlevenjem pilića. Francuska i Nemačka trebale bi biti evropski predvodnici kada je reč o ovom problemu“, izjavio je Guilaum.

Trenutno ne postoji metoda za određivanje pola pileta pre nego što se izleže, a Francuzi smatraju kako pre svega treba otkriti takvu tehniku. To bi omogućilo proizvođačima da unište jaje pre nego što se pilići izlegu.

Francuski ministar poljoprivrede izjavio je i kako do 2021. godine očekuje zabranu kastracije prasića bez anestetika. „To je pitanje dobrobiti životinja, ali i uzgajivača. Ne znam za one koji žele da im neko zlostavlja životinje. Oni vole životinje“, zaključio je.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti