U Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa

U Srbiji je registrovan prvi slučaj koronavirusa, objavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Reč je o 43-trogodišnjem muškarcu iz Subotice koji je u više navrata boravio u Budimpešti gde je njegova sestra imala respiratone tegobe, temperaturu i virusnu upalu pluća. Pacijent se trenutno nalazi u izolaciji u bolnici u Subotici.

„On se vratio iz Budimpešte i osetio tegobe, bio je odgovoran i odmah se izlolovao. Noćas mu je odmah urađen test, a jutros su stigli rezultati da je pozitivan“, rekao je Lončar.

On je naveo da se pacijent oseća dobro i da jutros nema temperaturu, kao i da se članovi njegove porodice osećaju dobro. Analize su uzete od svih koji su sa pacijentom bili u kontaktu i njihovi rezultati se očekuju u toku dana. Kako je objašnjeno pacijent se pre smeštanja u bolnicu samoizolovao.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar zdravlja je dodao da nema mesta panici i strahu.

„Srbija je spremna, sve što struka nalaže mi ćemo uraditi“, rekao je Lončar.

Epidemilog Predrag Kon ocenio je da situacija nije ozbiljno promenjena i da je za sada u okviru kontrole.

Nadležni obećavaju da će javnost blagovremeno obaveštavati o razvoju situacije, te da je zdravstveni sistem spreman za svaki scenario.

Upitan da li će Ministarstvo zdravlja preporučiti zabranu okupljanja u slučaju da se poveća broj zaraženih koronavirusom i s obzirom na to da su u Srbiji za 26. april raspisani izbori, Lončar je odgovorio da nijedna odluka neće biti doneta iz političkih razloga.

„Ova stvar ne može da se pretvori u političko pitanje, struka ne može da ulazi u to da li je nešto raspisano ili ne. Ovo će ići onako kako struka nalaže. Nama je na prvom mestu zdravlje naših građana i imamo u tome apsolutnu podršku i predsednika države i cele Vlade“, poručio je Lončar.

Ministarstvu zdravlja je naloženo da uspostavi karantin za migrante, kao vid dodatne zaštite od koronavirusa, saopšteno je nakon sastanka u Vladi Srbije. Na sastanku se razgovaralo o migrantskim kretanjima i koordinaciji rada državnih organa Srbije zbog krize na grčko-turskoj granici, posle objave Turske da migrantima otvara granice ka Evropi.

Prema podacima sa sajta worldmeter, u trenutku pisanja vesti, od virusa korona u svetu je do sada obolelo 98.876 osoba, a zabeleženo je 3.390 smrtnih slučajeva. Oporavljenih je 55.809. U Hrvatskoj je do sada registrovano 10 obolelih, u Sloveniji 6, Bosni i Hercegovini 2, a u Severnoj Makedoniji 1 slučaj.

Koronavirus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Vuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana koronavirusom zove se COVID-19, dok se sam koronavirus naziva SARS-CoV-2 u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Koronavirus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti