Na pomolu rešenje višedecenijskog problema – Zrenjanin će uskoro imati ispravnu vodu za piće

Zrenjanin je svakog dana sve bliže rešavanju višedecenijskog problema sa neispravnom pijaćom vodom.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jacek Dylag)

Početkom nedelje je Zavod za javno zdravlje Zrenjanin objavio rezultate analiza vode na izlazu iz postrojenja za preradu i one jasno pokazuju da je investitor uspeo da prečisti vodu i dovede je do toga da ona sada odgovara svim parametrima.

Pored činjenice da voda na izlazu iz postrojenja odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode, mnogo je bitnija činjenica da je po rezultatima Zavoda za javno zdravlje, voda u gradskoj mreži takođe u okviru Pravilnika.

Prema rečima gradonačelnika Čedomira Janjića, građani neće dugo čekati na skidanje zabrane na upotrebu vode.

„Sa izuzetno velikim razlogom za optimizam želim da poručim građanima Zrenjanina da smo napokon uspeli da prečistimo vodu i stavimo je u okvire koje nalažu Zakon i Pravilnik. Ova informacija je od izuzetnog značaja za sve građane i smatram da baš sada, u ovoj teškoj situaciji, kada se cela država nalazi u vanrednom stanju zbog pandemije koronavirusa, građanima mogu da saopštim da smo na korak od skidanja zabrane. Moji saradnici i ja, i pored svih nedaća i sabotaža na koje smo nailazili pri rešavanju ovog problema, radimo danonoćno na sledećem koraku, a to je dugo očekivano skidanje zabrane. U prethodnom periodu je bilo najava da će ovaj problem biti rešen, ali sada imamo rezultat koji nam jasno pokazuje da smo uspeli da napravimo ozbiljan pomak”, poručuje gradonačelnik Janjić.

Gradonačelnik je takođe napomenuo da je u toku rešavanje problema sa pritiskom u mreži, zbog čega je sinoć došlo do prekida vodosnabdevanja grada, i da će vrlo brzo i on biti rešen.

„Takođe želim da poručim građanima da radimo na hitnom rešavanju problema vezanog za pritisak vode u mreži. Iskreno žalim što nam se ovaj problem dešava sad u sred pandemije, međutim, isto tako verujem da ćemo i ovaj problem uspešno rešiti i da će u skorijoj budućnosti Zrenjaninci imati normalno i kvalitetno vodosnabdevanje. Mnogi će pitati zašto ranije nije rešen problem oko pritiska i moram priznati da smo imali mnogo problema sa postrojenjem za preradu vode. Takođe, imamo i velike gubitke u samoj mreži i to je još jedan problem kojem ćemo se posvetiti u što hitnijem roku. Sada se sa razlogom nadam da će svi problemi u veoma kratkom roku biti rešeni na zadovoljstvo svih građana”, istakao je Čedomir Janjić.

Foto: Wikipedia/Alexzr88

Tokom obraćanja povodom ovog problema objasnio je razlog prekida vodosnabdevanja: „Razlog za ovaj prekid jesu prepravke koje investitor mora izvršiti kako bi i pre završetka gradnje dodatnog rezervoara poboljšao pritisak u mreži. Molimo građane da razumeju ovakvu odluku, takođe molim i medije da prenesu građanima ovu veoma bitnu informaciju. Od investitora imam uveravanja da će se potruditi da ovaj prekid ne traje onoliko koliko je najavljeno i da će uraditi sve kako bi ova prepravka bila što pre završena. Posle ovako dobrih i ohrabrujućih analiza i stanja u gradskoj vodovodnoj mreži, smatram da svi zajedno možemo uložiti dodatni napor kako bi došli do cilja, a to je nedvosmisleno ukidanje zabrane na upotrebu vode”, poručio je gradonačelnik.

“Činjenica je da je zabrana još uvek na snazi, ali tenutno građani Zrenjanina u vodovodnoj mreži imaju vodu odličnog kvaliteta, tačnije vodu koja odgovara Pravilniku. Ove analize potvrđuju da smo na pravom putu koji će rezultirati skidanjem zabrane koja je na snazi od 2004. godine. Potvrdilo se naše verovanje da će kvalitet vode u mreži biti dobar. I na izlazu iz postrojenja imamo kontinuirano dobru vodu”, istakao je juče gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

U prilogu su rezultati poslednjih dostupnih analiza koje je sproveo Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, a tiču se kvaliteta vode u vodovodnoj mreži u gradu Zrenjaninu. Ovi najnoviji rezultati pokazuju da je i voda koja izlazi iz gradske vodovodne mreže odličnog kvaliteta, a ne samo ona koja izlazi iz postrojenja za preradu vode.

Izvor: Grad Zrenjanin

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti