Voda u Zrenjaninu nije za piće – ima previše arsena

Foto-ilustracija: Unsplash (Jacek Dylag)

Zrenjanincima kroz vodovodnu mrežu ponovo teče neprečišćena voda koja sadrži arsena više nego što je dozvoljeno. Nakon četiri meseca rada postrojenje za prečišćavanje vode je zaustavljeno. Analize su pokazale da nije ostvaren zahtevani nivo čistoće vode, pa je investitoru dat rok od tri meseca da ispravi nepravilnosti.

Umesto iz slavine u stanu, Zrenjaninci po vodu za piće dolaze na eko-česmu u naselju Bagljaš. Nisu se nadali da će ih i u novoj godini sačekati dugogodišnji problem.

Udruženje „Građanski preokret“ traži od gradske vlasti da sredstva za vodosnabdevanje planiranana budžetom za 2020. preusmeri u nabavku cisterni za pijaću vodu i vodomata koji bi bili postavljeni u ustanovama.

Dušan Kokot iz „Građanskog preokreta“ smatra da, ukoliko Zrenjanin nema cisterne, Pokrajina Vojvodina ili Republike Srbija mogu da pozajme, naročito zato što su, prema njegovom mišljenju, ugroženi životi 130.000 ljudi.

Da je prečistač prestao sa radom građani su primetili po boji vode, a vodosnabdevanje je ponovo u nadležnosti Vodovoda.

„Ova odluka će ostati na snazi do momenta dok Postrojenje ne bude u stanju da proizvede vodu potrebnog kvaliteta i u skladu sa potpisanim ugovorom sa nama“, kaže Siniša Gajin iz zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Investitor postrojenja „Sinerteh“ se zvanično nije oglasio, a nezvanično se može čuti da su problem nakon prečišćavanja vode bili nezadovoljavajuća boja i miris.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti