Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Raškoj počelo s radom

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, šefa Delegacije Evropske unije ambasadora Sema Fabricija i predsednika opštine Raška Ignjata Rakitića, obišao je juče, 16. januara, kontrolnu zgradu i postrojenja u fabrici za preradu otpadnih voda u Raškoj.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Rvati kod Raške izgrađeno je u okviru projekta koje je finansirano iz pretpristupnih fondova Evropske unije, a koji obuhvata izgradnju glavnog kanalizacionog kolektora, obnovu i proširenje kanalizacione mreže i rekonstrukciju cevovoda za snabdevanje sirovom vodom, za šta je uloženo preko 6 miliona evra.

Premijerka Ana Brnabić je prilikom obilaska završnih radova postrojenja rekla da ovaj projekat, završen u roku, predstavlja potvrdu sistemskog rada Vlade Republike Srbije u rešavanju problema zaštite životne sredine, i izrazila zahvalnost Evropskoj uniji na pomoći u postizanju ovog značajnog koraka ka boljoj životnoj sredini naših građana. Potvrdu posvećenosti naše Vlade za rešavanje decenijama nagomilanih ekoloških problema, istakla je premijerka, dokazuje i investicioni plan za 2025. godinu koji predviđa oko milijardu evra investicija samo u kanalizacione mreže i sisteme za preradu otpadnih voda, ali ovo potvrđuje i usvajanje Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 – zaštita životne sredine i klimatske promene koju je Srbija uputila Briselu, u svom čvrstom opredeljenju postizanja evropskih standarda i vrednosti u zaštiti životne sredine.

Ana Brnabić je naglasila da je Vlada Republike Srbije odlučna da sistemskim i doslednim merama efikasno rešava ekološke probleme, što dokazuju projekti u oblasti prerade otpadnih voda, kako bi sačuvali reke za generacije koje dolaze iza nas. U izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Raškoj Vlada je sufinansirala projekat sa 10 odsto u oblasti infrastrukturnih radova i 18 odsto u opremi, naglasila je premijerka, i navela još niz realizovanih investicija ili onih koje su u toku u ovoj oblasti. Sve su to veoma skupe investicije za koje je potrebna jača ekonomija, istakla je premijerka, ali je Srbija dostigla neophodan ekonomski rast, zbog čega će se i zaštita životne sredine menjati na bolje u godinama koje dolaze.

Ministar Goran Trivan izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno završenog projekta kojim će biti obezbeđena čista pijaća voda i savremeni sanitarni uslovi za preko 16.000 građana u ovom području, i očuvanje vodotokova dragocenih srpskih reka Raške, Zapadne Morave i Ibra. Ministar je ukazao da izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Raškoj predstavlja još jednu potvrdu značaja borbe za zdraviju i čistiju Srbiju, potvrdu podrške i pomoći Evropske unije Srbiji u postizanju evropskih ekoloških standarda, i rada Vlade koja je velikim brojem sistema za prečišćavanje otpadnih voda u investicionom planu potvrdila koliko veliki značaj pridaje ovom pitanju.

Trivan je čestitao lokalnom rukovodstvu na opredeljenju da zaštitu životne sredine izdvoje kao prioritetnu za rešavanje i ulaganje, i najavio pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, odnosno Vlade Republike Srbije u realizaciji još dva kapitalna investiciona projekta za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za područje Kopaonika i Jošaničke banje, što će dodatno doprineti unapređenju stanja životne sredine građana u ovom delu Srbije. Ovo nije samo ideja, dodao je, mi već radimo na tome, ali u toku je i izgradnja još 20 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom naše zemlje, naglasio je ministar Goran Trivan.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici je, izražavajući zadovoljstvo zbog efikasno i uspešno završenog zajedničkog projekta, istakao da problemi zagađenja životne sredine nisu specifičnost samo Srbije, već je to globalno urgentno pitanje, zbog čega je Evropa ustanovila zeleni dogovor koji će uskoro biti i zakonodavno formulisan, i uložiće blizu jedan trilion evra s ciljem da Evropa do 2050. godine bude neutralna po pitanju emisije ugljenika. Fabrici je dodao da Evropska unija sličan zeleni dogovor izrađuje i za region čitavog Balkana, i izrazio očekivanje da će Srbija dati svoj doprinos u postizanju zajedničkih zelenih ciljeva.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda bila je prioritet rukovodstva Opštine Raška, jer donosi dobrobit građanima Raške, i bolji kvalitet života, naglasio je predsednik opštine Raška Ignjat Raktić, ali ono ujedno predstavlja podsticaj našim sugrađanima da ostaju na svojim ognjištima boreći se zajednički za boljitak i napredak.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti