Obnova dva vrtića u Subotici

Foto: Subotica.com

Dugogodišnji problemi vrtića u Donjem Tavankutu i Malom Bajmoku, čije su fasade i krovovi u veoma lošem stanju, ove godine će biti sanirani, poručuju iz PU „Naša Radost“, dodajući da su sredstva obezbeđena, izvođač radova odabran, a da se za početak radova čekaju pogodni vremenski uslovi.

Vlaga i buđ, kao i prizor katastrofe i užasa, reči su kojima roditelji opisuju stanje u kojem se nalaze vrtići „Petar Pan“ u Donjem Tavankutu i „Hajdi“ u Malom Bajmoku. Koliko su ovi objekti predškolskog obrazovanja zapušteni, svedoče i fotografije, na kojima se jasno vidi da to nisu uslovi u kojima bi trebalo da borave deca.

„U predškolskoj ustanovi ‘Naša radost’ (Petar Pan) u Donjem Tavankutu su zidovi i plafon u katastrofalnom stanju. Jako su vlažni i prekriva ih buđ. Deca su konstantno bolesna. Nedopustivo je da deca borave u takvom okruženju“, napisao je jedan roditelj u rubrici „Pištaljka“.

„Ovako izgleda vrtić u Malom Bajmoku. Najblaže rečeno – užas i katastrofa. Kao u horor filmu. Ispisano, uništeno… Izgleda kao narkomanska jazbina. Vrata uvek širom otvorena, vandalima na izvolite. Kad već grad Subotica sređuje vrtiće „naokolo“, čisto da znaju da ovako nešto stvarno postoji u Subotici. Uz sve to, nema ni pešačkog prelaza, pa je i bezbednost ugrožena. U šta da izrastu ova deca, kad rastu u ovakvom okruženju“, pita se roditelj iz Malog Bajmoka.

Da je stanje u kojem se ovi objekti nalaze nedopustivo, saglasan je i Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša Radost“, zbog čega su „Petar Pan“, „Hajdi“ i vrtić „Palčica“ uvršteni u Plan sanacije još 2016. godine, ali su problemi, poput nedostatka tehničke dokumentacije i nerešenih imovinsko-pravnih pitanja za većinu vrtića, kojima se Uprava bavi poslednje tri godine, produžili proceduru rekonstrukcije ovih objekata.

„Tako je sa vrtićem ‘Petar Pan’, gde imamo vrlo kompleksnu situaciju. Naime, objekat formalno-pravno pripada Osnovnoj školi ‘Matija Gubec’ iz Tavankuta, koja je praktično i zadužena za održavanje objekta, a prema Zakonu o budžetu, ‘Naša radost’ ne može da ulaže sredstva u one objekte koji formalno-pravno nisu naši. Međutim, kako smo mi stvarni korisnici tog objekta, pokrenuli smo pitanje njegove rekonstukcije još 2016. godine, kada smo u Plan sanacije uvrstili ovaj vrtić, zajedno sa ‘Palčicom’ i ‘Hajdi’. Dokaz za to je da smo prošle godine na pokrajinskom konkursu dobili 3,5 miliona dinara za ove objekte, na osnovu čega je raspisana javna nabavka. Javna nabavka je završena i preduzeće ‘Jumol’ iz Subotice je odabrano za izvođača radova i sad čekamo da se vremenske prilike poprave, jer se na ovim temperaturama ne može raditi fasada“, kaže Vojnić.

Foto: Subotica.com

Pored fasada, ove vrtiće čeka i obnova krova, oluka i gromobrana, čime će se, kako objašnjava naš sagovornik, problem vlage i buđi sistemski rešiti tako da se više ne vraća.

„Bilo je predloga od strane roditelja da se to umaže, ali to samo maskira probleme. Ne možemo rešiti problem maskiranjem, jer vlaga i buđ ostaju u zidu i probiće vrlo brzo. U avgustu smo prekrečili ceo zid, međutim, zbog dotrajalosti krova i limarije, ceo zid je stalno vlažan i danas izgleda kao da se ništa nije radilo. Dakle, problem zahteva sistemsko rešenje i velika ulaganja. Najpre se zid mora izolovati od vlage, postavićemo izolaciju od kamene vune, zatim se zidovi moraju isušiti, pa tek onda možemo da ih prekrečimo i tako ćemo biti mirni narednih 10-15 godina“, poručuje Vojnić.

Dok čekaju početak radova, iz PU „Naše radosti“ kažu da su deca izmeštena iz prostorija u kojima ima najviše buđi i vlage, kako ne bi boravila u neprimerenom prostoru.

Izvor: Subotica.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti