Ozelenjeno dvorište u novosadskom vrtiću

Foto-ilustracija: Unsplash (Marcus Wallis)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitai zasadili su novo drveće u dvorištu vrtića “Vila“ PU Radosno detinjstvo. Sadnice namenjene tom vrtiću obezbeđene su zahvaljujući ličnoj donaciji zaposlenih u EBRD-u u Srbiji.

„Ovo je simboličan zajednički gest u skladu sa pridruživanjem Novog Sada porodici zelenih gradova. U dvorištu vrtića ‘Vila’ biće zasađena 42 nova drveta. Na ovakvim primerima vidi se da nas EBRD ne doživljava kao partnera samo prilikom potpisivanja protokola u složenim pitanjima, nego i u ovim svakodnevnim stvarima koje čine život lepšim.“

„Za grad je ovo najava velike akcije ozelenjavanja 25 lokacija, sa nekoliko hiljada novih zasada, koja počinje ove subote. Veliki je odziv kompanija, sportista, javnih ličnosti koji žele učestvuju, pa pozivam sve Novosađane da nam se pridruže, da pokažemo da nam treba zeleniji grad i na delu, a ne samo na društvenim mrežama. Važno je što smo konsultovali stručnjake, pa ćemo saditi odgovarajuće vrste drveća na lokacijama koje su planskim aktima predviđene za ozelenjavanje. Tako se neće ponoviti slučaj na Limanu 2, gde je drveće neplanski na mestu koje je već 20 godina predviđeno za izgradnju vrtića i ljudi sada misle da je to park. Mi ćemo u drugoj fazi ove akcije raditi i na pošumljavanju oboda grada, jer treba da vodimo računa i o vetrozaštitnim pojasevima. Čekaju nas ozbiljni razgovori sa EBRD-om, prevashodno oko SPENS-a. Kao što vidite, stigli su prvi autobusi, ali tek kada stigne 100 novih, uz onih 40 koje smo kupili u prethodnih nekoliko godina, biće potpuno druga slika na ulicama grada. Pričaćemo sa EBRD-om i oko municipalnih obveznica, da ne plaćamo kamate kakve su nam ostavili, jer danas je bolja situacija i u Gradu i na finansijskom tržištu“, naglasio je gradonačelnik Vučević.

Kako je rekla direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai predstoji potpisivanje ugovora za nabavku 35 novih CNG autobusa čime će biti poboljšan kvalitet vazduha u Novom Sadu, a procene su da će zahvaljujući novim autobusima biti smanjena emisija ugljen-dioksida za 70 odsto.

Foto-ilustracija: Unsplash (Johnny McClung)

„Novi Sad se pridružio EBRD-u u programu ‘Zeleni gradovi’ u avgustu 2019. u okviru kojeg će biti izrađen Akcioni plan sa prioritetnim investicijama koje doprinose poboljšanju životne sredine. Nekoliko zelenih projekata je već u pripremi, pre svega rekonstrukcija i poboljšanje energetske efikasnosti SPENS-a, i obnova voznog autobuskog parka novosadskog javnog prevoznika“, istakla je Žužana Hargitai.

EBRD je do sada investirala preko 5,6 milijardi evra u Srbiji, od čega je najveći deo namenjen razvoju privatnog sektora i održive infrastrukture. Sa nekoliko gradova u Srbiji trenutno sarađuje na projektima poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama, kao i u istraživanju mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Izvor: Grad Novi Sad

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti