Beograd dobija fabriku za preradu otpadnih voda

Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je juče, 12. januara, gostujući na RTV Pink, da će ove nedelje u Vladi Republike Srbije biti potpisan Sporazum o projektovanju, finansiranju i izgradnji prve faze fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu.

Sporazum će, kako je podsetio, biti potpisan sa kineskom kompaniom CMEK a na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je 2018. godine u Pekingu potpisao predsednik Aleksandar Vučić.

„Konačno počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu. Trećina Beograda nema kanalizaciju, a sva naša kanalizacija, bez ikakve prerade, izliva se direktno u Savu i Dunav. Imamo preko 100 izliva kanalizacije u naše reke. I posle se neko pita zašto se u gradu tokom leta oseća neprijatan miris kada padne vodostaj reka. Fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom Selu pokriva područje na kome živi 1,5 miliona stanovnika, a kada bude puštena u rad biće smanjen direktan izliv kanalizacije u Dunav i Savu za oko 80 odsto“, rekao je Vesić.

On je dodao da će nova fabrika „pokupiti” sve otpadne vode sa područja južnog dela grada SremčicaŽeleznik Žarkovo Banovo brdoSenjak, zapadnog dela grada Novi Beograd Zemun i centralnog dela Starog Beograda.

„Gradimo nedostajuće kolektore, tunele i crpne stanice kojima će se upotrebljene vode dovesti do buduće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Veliko Selo. Projekat će biti realizovan u dve faze. Vrednost prve faze je 271.700.000 evra i za njenu realizaciju je obezbeđen novac kroz međudržavni sporazum Republike Srbije i Narodne Republike Kine. U prvoj fazi gradimo nedostajeće delove Interceptora, sa deonicom tunela Hitna pomoć – Venizelosova. Rekonstruišemo kanalizacionu crpnu stanicu „Mostar” koja će prepumpavati otpadnu vodu iz južnog dela grada, podslivova Železnik, Banovo brdo, Topčider i Senjak, gradimo kanalizacionu crpnu stanicu „Ušće – Nova” sa sifonom dužine oko 500 metara prečnika Fi 4000 ispod reke Save, koja će prepumpavati otpadnu vodu iz zapadnog dela grada, Novog Beograda i Zemuna, do veze sa Interceptorom. Takođe, gradimo prvu fazu fabrike za preradu otpadnih voda ,,Veliko Selo” sa mehaničkim tretmanom koji podrazumeva prepumpavanje i prečišćavanje na grubim i finim rešetkama, uklanjanju peska, suspendovanih materija i masti u aerisanim peskolovima“, objasnio je zamenik gradonačelnika.

On je naveo da će u drugoj fazi, koja još uvek nije ugovorena, fabrika za preradu otpadnih voda dobiti primarni tretman, koji podrazumeva izdvajanje mulja u primarnim taložnicima i sekundarni tretman, koji će uključiti biološko uklanjanje azota i fosfora naprednim postupcima na bazi aktivnog mulja kao i izdvajanje mulja u sekundarnim taložnicima a da je moguć i tercijalni tretman u budućnosti, imajući u vidu pooštrenje zahteva zakonske regulative.

Foto-ilustracija: Unsplash (Timothy L. Brock)

Vesić je najavio da će Beograd graditi još četiri manje fabrike za preradu otpadnih voda, odnosno onih 20 odsto koje se neće prerađivati u Velikom Selu i pojasnio da su to bitno manja postrojenja koja grad može i sam da finansira.

„Upravo projektujemo fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici a sa Evropskom investicionom bankom pregovaramo o projektovanju i izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu kao i o izgradnji kanalizacije u Kaluđerici. Prvi put u istoriji Beograd će prerađivati svoje otpadne vode i neće uništavati dve reke na kojima živi. Zato su ovo dobri dani za Beograd, ne samo za ekologiju, već i za zdravlje naših građana. Ova godina je dobra za ekološki Beograd jer je počela ukidanjem plastičnih kesa, a već u prvom mesecu potpisujemo ugovor za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda“, poručio je Vesić.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti