Očekuje se da će pčelarstvo u Srbiji pretrpeti veliku štetu ove godine

Kako piše Nova ekonomija, razmere štete koje će pčelari i pčelastvo pretrpeti zbog zabrane odlaska u pčelinjake starijima od 65 godina, sabiraće se na jesen ali je već sada izvesno da će ta šteta biti ogromna.

Foto-ilustracija: Unsplash (Meggyn Pomerleau)

„Većina naših članova, preciznije 2818 pčelara je u grupi onih koji imaju više od 65 godina i kojima je obilazak pčela zabranjen. Zbog toga je ugroženo više od 160 hiljada košnica“, kaže za portal Nova ekonomija Radivoje Stojanović, zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Mraz i sneg tokom marta, ali i nemogućnost odlaska na pašu pčele je već dovela u opasnost i većini preti glad. To bi moglo da na određen način ugrozi i proizvodnju hrane kod nas.

“Nemerljiv je uticaj pčela, one su glavni oprašivači u prirodi. Na gubitku će, sem pčelara, biti i poljoprivrednici jer je procena da pčele podižu prinos ratarskim kulturama za najmanje četvrtinu, kaže Stojanović.

Foto-ilustracija: Unsplash (Damien Tupinier)

Vrednost svake košnice je između 250 i 300 evra, kada je košnica, kako to pčelari kažu, u paši. Nemogućnost da pčelari obiđu svoje košnice poslednjih dana koriste lopovi. Tako je članovima Saveza pčelarskih organizacija Srbije iz okoline Kragujevca i Srebrnog jezera ukradeno više od 60 košnica.

“Ako se nešto uskoro ne promeni biće kasno, a ova godina biće izgubljena za pčelare”, objašnjava Stojanović dodajući i da su mnogim njihovim članovima upravo pčele značile i dodatni izvor prihoda.

Pčelari podsećaju na primere iz okruženja, recimo Hrvatske i Republike Srpske, koje su takođe pogođene koronavirusom, a gde su pčelari izuzeti od zabrane kretanja. Ne gube nadu da bi i kod nas moglo nešto da se promeni, iako je, kažu, vremena sve manje.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti