Starijim pčelarima ipak zabranjen obilazak košnica

Kako se saznaje iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede do daljnjeg ipak nije moguće izaći u susret zahtevima Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i svih pčelara starijih od 65 (u naseljima sa preko 5.000 stanovnika), kao i od 70 (u naseljima sa manje od 5.000 stanovnika) da posećuju svoje pčelinjake.

Foto-ilustracija: Unsplash (BeeWell)

I pored razgovora i slanja dopisa nadležnima, konačan stav je da se u ovoj fazi epidemije apsolutno ne može dozvoliti osobama starijim od 65/70 godina da napuštaju svoje domove.

Iako su na početku epidemije dobili podršku i ministra poljoprivrede i predsednice Vlade da stariji mogu na pčelinjake pod strogim uslovima, tok epidemije je ubrzo postao takav da se to više ne može dozvoliti. U međuvremenu su poslata i dva dopisa predsedniku Republike, ali je stav struke ostao nepromenjen.

Usled ovakve odluke očekuju katastrofu nad mnogim pčelinjacima, ali traže i pomoć države pčelarima koji pretrpe velike štete nakon završetka epidemije, kao što će se pomoći mnogima koji su zbog epidemije bili sprečeni da ostvare svoje prihode u poljoprivredi. Ujedno pozivaju sve pčelare starije od 65/70 godina da probaju da nađu nekoga ko će im uraditi makar nužne poslove na pčelinjaku, a mlađe pčelare mole da pokažu solidarnost i da izađu u susret molbama starijih. Takođe, podsećaju da se komunikacija i dogovaranja obavljaju telefonskim putem, a ne u ličnom kontaktu, upravo da se bolest ne bi širila.

Starije kolege i pored bolnih trauma koje će svi nedvosmisleno imati, mole da uprkos svim dosadašnjim i budućim nedaćama pokažu strpljenje, a SPOS ostaje uporan da do rešenja za njih ipak dođe!

Svi ostali pčelari mlađi od 65/70 godina moći će normalno na pčelinjake, i van, kao i u toku policijskog časa, samo treba da pošalju zahtev. Podsećaju da se prate uputstva na sajtu, ali da treba imati u vidu da je tekst pisan ranije, dok je izlazak starijim pčelarima bio dozvoljen, te taj deo teksta treba zanemariti. Još uvek nije pouzdano da li će biti moguće vođenje pomoćnika na pčelinjak u vreme policijskog časa, jer je pre nekoliko dana i to zaustavljeno iz nepoznatih razloga.

Izvor: Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti