Šta se desi kada lidera u digitalizaciji industrije inspiriše – fitnes?

Foto-ilustracija: Pixabay

Fitnes brojači dolaze u različitim oblicima, a jedan od njih su i narukvice. Koristi ih više od 40 miliona ljudi širom naše planete kako bi vodili računa za svoje zdravlje i fizičke sposobnosti. Merenjem i čuvanjem podataka kao što su otkucaji srca i krvni pritisak, oni ne pružaju uvid samo u trenutnu kondiciju vežbača, već memorišu i prikazuju njihov napredak kroz vreme. Zahvaljujući kompaniji ABB, principi rada ovih uređaja mogu da se primene i na elektromotore bilo koje starosti i bilo kog proizvođača.

Pametni senzor ABB Ability na sličan način prati stanje motora. Na ram se pričvršćuje jednostavno, bez ikakvih žica i kablova. Beležeći ključne parametre za rad motora kao što su vibracije, temperatura, opterećenje i potrošnja električne energije na cloud platformi, pametni senzor korisnicima obezbeđuje informacije o stanju i performansama opreme, ali ih upozorava i o potencijalnim rizicima kako bi se oni blagovremeno uklonili da ne bi došlo do kvara.

Umesto da se održavanje elektromotora i drugih mašina planira na osnovu unapred utvrđenog rasporeda, pomoću ovih senzora, proces se obavlja onda kada je to neophodno.

Rani pokazatelji ukazali su na to da rešenja sa pametnim senzorima uzrokuju smanjenje zastoja motora do 70 odsto i produžavaju mu vek trajanja do 30 odsto. Upotreba tih podataka za optimizaciju rada smanjuje potrošnju električne energije za do 10 posto.

ABB je inovativni tehnološki lider u oblasti elektroenergetske opreme, robotike i elektromotornih pogona, industrijske automatizacije i elektroenergetskih mreža koji stoji na usluzi korisnicima iz energetskog sektora, industrije, oblasti infrastrukture i transporta širom sveta. Uz nasleđe od preko 125 godina inovacija, ABB danas ispisuje budućnost industrijske digitalizacije i predvodi energetsku i četvrtu industrijsku revoluciju. ABB posluje u više od 100 zemalja i zapošljava oko 132.000 ljudi.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti