Beč protiv „ekomanipulacije retro tehnologija“

Foto-ilustracija: Pixabay

Povodom predstojeće odluke Evropske komisije da nuklearnu energiju kasifikuje kao održivu tranzicionu tehnologiju za finansijske investicije grad Beč pojačano kritikuje taksonomiju EU koja služi uspostavljanju okvira za olakšavanje održivih investicija.

„Ovakva taksonomija će usmeriti sredstva ka nuklearnoj energiji koja bi inače bila dostupna obnovljivim izvorima. Potrebna su nam sva raspoloživa sredstva za obnovljive izvore energije, a ne ekomanipulacija retro tehnologija“, objašnjava Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za klimu i životnu sredinu.

Uredba o taksonomiji je povezana sa skladištenjem nuklearnog otpada u vezi sa kojim ima dosta otvorenih pitanja u EU. Austrijski ekološki institut je sproveo studiju po nalogu Bečkog zastupništva za životnu sredinu i mreže gradova „Cities for Nuclear Free Europe“ kojom predsedava Beč.

Polazna tačka studije jeste uslov Evropske komisije u novoj odredbi o taksonomiji da je neophodno naći rešenje za visokoradioaktvno gorivo nuklearnih elektrana do 2050. godine. Ovo pitanje je otvoreno 2011. godine kada je doneta odredba o odgovornom i bezbednom odlaganju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada.

„Studija pokazuje da od tada skoro ništa nije urađeno po tom pitanju. Samo tri zemlje članice EU su uspele da obezbde odgovarajući plan i raspored za rukovanje svojim nuklearnih otpadom“, kritikuje Černohorski.

U Finskoj se gradi skladiše za istrošeno nuklearno gorivo Onkalo koje nuklearna industrija smatra rešenjem problema, ali se već javljaju sumnje. Prvi proračuni i procene su pokazali da bakarni kanisteri u kojima će se odlagati otpad verovatno brže korodiraju nego što se ranije mislilo. Pored toga tema bakra postaje sve veće finansijsko opterećenje za projekat zbog brzog rasta cena sirovina.

„Imamo mogućnost da se zaustavimo i promenimo pogrešnu odluku pre nego što zaista nastane šteta. Nuklearna energija nije deo rešenja, već deo problema“, izjavio je Černohorski.

Izvor: EurocommPR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti