Samo dve kompanije koje proizvode fosilna goriva obećale smanjenje emisije CO2

Foto-ilustracija: Pixabay

Kompanije koje proizvode fosilna goriva su nesrazmerno odgovorne za klimatsku krizu, a nova studija otkriva da ne čine mnogo da promene svoje navike.

Analiza, objavljena u časopisu “Sajens” prošlog meseca, pokazala je da su samo dve od 52 velike kompanije za naftu i gas postavile ciljeve za smanjenje emisija u skladu sa Pariskim sporazumom.

„Smatramo da većina ciljeva smanjenja emisija, koje su postavile kompanije za naftu i gas, nije dovoljno ambiciozna da bi bila kompatibilna sa klimatskim ciljevima UN-a o ograničavanju povećanja temperature na dva stepena ili niže“, kazao je koautor studije, profesor Sajmon Diec sa Londonske škole ekonomije.

Pariski klimatski sporazum postavio je za cilj ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni, a ovu vrednost je potvrdio i Sporazum o klimi u Glazgovu nakon Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26, održan u novembru ove godine.

Međuvladin panel UN-a za klimatske promene (IPCC) podseća da postizanje ovog cilja znači smanjenje emisije gasova staklene bašte za 45 odsto nivoa iz 2010. do 2030. godine i postizanje nulte emisije ugljen-dioksida do 2050. godine.

To, naravno, znači prelazak globalnog snabdevanja energijom sa fosilnih goriva, uključujući naftu i gas, na održive izvore energije. U 2019. godini, kompanije za naftu i gas su bile odgovorne za 56 odsto emisija ugljen-dioksida.

„Da bi ispunio međunarodne klimatske ciljeve, svet će morati da napravi tranziciju sa nafte i gasa na održive izvore, a sama industrija nafte i gasa će morati da obuzda svoje operativne emisije“, napisali su autori studije.

Da bi saznali da li je ovaj sektor na putu ka tome, Diec i njegov tim sa Londonske škole ekonomije kontrolisali su ukupno 52 naftne kompanije i proizvođače gasa, koje su makar u jednom trenutku od 2017. godine bile na listi 50 globalno najvećih, što uključuje i “velike igrače” kao što su “EkonMobil”, “British petroleum”, “Chevron corporation” i “ConocoPhillips”.

Foto-ilustracija: Unsplash (Grant Durr)

Ono što su otkrili je da su samo “Occidental Petroleum” i “Roial Dutch Shell” postavili ciljeve koji će smanjiti njihov intenzitet emisija u skladu sa ograničavanjem globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni ili dva stepena celziusa.

Autori studije su otkrili da je u 2021. godini 28 od 52 kompanija koje su posmatrali objavilo i kvantitativne ciljeve za smanjenje emisija i dovoljno podataka da bi istraživači mogli da predvide njihov budući uticaj na klimu i stanje životne sredine.

Obećanje kompanije Occidental Petroleum bi omogućilo da se do 2050. godine dostigne nulta vrednost emisije ugnjen-dioksida, dok je obećanje Roial Dutch Shell-a da će smanjiti njegov energetski intenzitet za 65 odsto do 2050. godine. Slična obećanja stgla su i od kompanija Eni, Repsol i Total.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti