Oksfordski naučnici stvorili ugljen-neutralno mlazno gorivo od CO2

Foto-ilustracija: Pexels

Tim istraživača sa Univerziteta u Okfordu otkrio je kako kažu, isplativ i efikasan način proizvodnje mlaznog goriva iz ugljen-dioksida, nudeći nadu da će jednog dana turisti moći da odlete u inostranstvo bez osećaja krivice zbog stvaranja emisije otrovnih gasova.

Istraživaći su uspešno pretvorili CO2 gas direktno u mlazno gorivo koristeći jeftin katalizator na bazi gvožđa.

Prethodni uspešni pokušaji pretvaranja CO2 u mlazno gorivo zahtevali su složene procese i skupe hemikalije. Ali, kao što je otkriveno u časopisu Nature, istraživači sa Okforda veruju da bi nova metoda mogla da proizvede gorivo po konkurentnim cenama koje bi potencijalno moglo da eliminiše veliko opterećenje koje stvara vazdušni saobraćaj.

„Kao što možete da zamislite, zaista smo uzbuđeni zbog ovih rezultata i uticaja koji će oni imati na održivo vazduhoplovno gorivo. Pod pritiskom klimatskih promena, naše otkriće će značajno doprineti održivim svetskim procesima proizvodnje goriva“, rekao je jedan od istraživača.

Foto-ilustracija: Pixabay

Tim je počeo da istražuje mogućnost pretvaranja CO2 u gorivo pre više od jedne decenije, ali je tek sada „konačno ostvario taj san ovim otkrićem“.

Metoda uključuje upotrebu CO2 zarobljenog iz vazduha, koji se konvertuje sa vodonikom (H2) pomoću procesa koji se naziva hidrogenizacija i katalizatora napravljenog od jedinjenja gvožđa, mangana i kalijuma za dobijanje specifičnih ugljovodonika.

Novi postupak „ekonomičniji i prihvatljiviji za životnu sredinu“ u poređenju sa indirektnim metodama, poput konverzije CO2 u metanol, a zatim u mlazno gorivo.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti