COP 26: Nekoliko zemalja najavilo da će obustaviti upotrebu uglja

Foto-ilustracija: Unsplash (Eduardo Jaeger)

Energetska tranzicija i brz prestanak upotrebe uglja samo su jedna od tema o kojoj razgovaraju svetski lideri u sklopu Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26

Predstavnici više od 20 zemalja, koje su veliki korisnici uglja najavili su da će postepeno prestati da koriste ovo gorivo koje u velikoj meri zagađuje životnu sredinu.

Na spisku zemalja koje će postepeno ukinuti upotrebu uglja, između ostalih, nalaze se Indonezija, Vijetnam, Poljska, Južna Koreja, Egipat, Španija, Nepal, Singapur, Čile i Ukrajina. 

Na donošenje ove odluke veliki uticaj ima i najava banaka, finansijskih institucija, Kine i Japana da će okončati finansiranje eksploatacije uglja, kao i obećanje razvijenih zemalja da će podržati zemlje u razvoju u prelasku na čistu energiju.

Sporazum o ukidanju direktne javne podrške međunarodnom sektoru energije iz fosilnih goriva do kraja 2022. godine potpisali su SAD, Velika Britanija, Kanada, Švajcarska, Novi Zeland.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu COP26 “ovo je istorijski korak” i prvi put je postavljen jasan datum prestanka finasiranja fosilnih goriva.

Ohrabruje i vest da se 20 zemalja, među kojima se nalaze Poljska, Vijetnam i Maroko, obavezalo da neće graditi nove elektrane na ugalj.

Kako je istaknuto na konferenciji u Glazgovu postepeno ukidanje upotrebe uglja za proizvodnju električne energije jedan je od najvažnijih koraka u borbi protiv klimatske krize, jer emisije gasova sa efektom staklene bašte, koje nastaju prilikom njegovog sagorevanja, najveći su pojedinačni doprinos klimatskim promenama

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti