Kako u Beču smanjuju otpad tokom praznika

Foto-ilustracija: Pixabay

Proteklih godina se u Beču u nedelji tokom božićnih i novogodišnjih praznika stvaralo u proseku dodatnih 550 tona otpada i 300 tona otpadnog papira što predstavlja povećanje obima smeća od deset odsto. Ovakva situacija je posebno primetna kada je u pitanju papir.

U Gradskoj čistoći je zaposleno 900 radnika koji su zaduženi za odnošenje otpada i rade tokom Badnje večeri i novogodišnje noći.

„Zato je najbolji otpad onaj koji uopšte ne nastaje od čega najviše profitiraju životna sredina i klima“, naglašava Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za klimu.

Grad Beč apeluje na građane da tokom prazničnih dana pokušaju da smanje otpad i savetuje ih kako to da sprovedu. Za pakovanje poklona se umesto ukrasnog papira može koristiti kesa koja je ponovo upotrebljiva. Kartonske kutije kojih ima mnogo više usled kupovine putem interneta treba smanjiti tako da mogu da stanu u kontejnere. Kabasti otpad se može odložiti na trinaest lokacija u gradu.

Pokloni ne moraju uvek da budu novi. Gradska čistoća u Beču sakuplja upotrebljive stvari i organizuje njihovu prodaju po povoljnim cenama. Asortiman obuhvata nameštaj, odeću, igračke, knjige, dekoraciju i mnoge druge stvari. Ukoliko neko dobije poklon koji već ima ili mu se ne dopada takođe može da ga preda Gradskoj čistoći. Takvi pokloni se prodaju, ali i doniraju dobrotvornim ustanovama.  

Izvor: EurocommPR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti