Beč: Borba protiv klimatske krize bez nuklearne energije

Foto: Lukas Lehotsky

Nuklearna energija je na globalnom klimatskom samitu u Glazgovu jedna od tema koja je u središtu mnogih debata, pogotovu zbog prisustva brojnih lobista za nuklearnu energiju.

„To je pre svega toliko iritantno, zato što nuklearna energija ne može da doprinese rešavanju klimatske krize“, izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća Beča zadužen za klimu i aktuelni predsednik mreže evropskih gradova koji se zalažu za Evropu bez nuklearne energije („Cities for Nuclear Free Europe“).

Mreža obuhvata 33 evropska grada sa četrnaest miliona stanovnika.

„Katastrofalne nesreće u nuklearnim elektranama u Černobilju i Fukušimi su pokazale koliko je ovaj oblik proizvodnje energije opasan i nepredvidiv“, dodaje Černohorski.

Grad Beč godinama ima vodeću ulogu u oblasti nuklearne energije. Bečko zastupništvo za životnu sredinu je organizacija koje je osnovana 1993. godine i bavi se intenzivno temom nuklearne energije. Cilj organizacije je da u ime građana Beča zaštiti interese životne sredine.

„Sredstva koja koristimo u borbi protiv klimatskih promena ne smeju da ugroze ono što želimo da zaštitimo, naime ljuge i klimu. Nuklearna energija mora da bude model koji se polako ukida“, ističe Černohorski.

Izvor: EurocommPR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti