Očišćen deo Deliblatske peščare, odneto pet tona smeća

Foto: Srbija moj dom

U okviru projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama“, a u organizaciji udruženja „Srbija moj dom“ očišćen je zapadni deo Deliblatske peščare na potezu Volovske paše u bilizini naselja Le

anka.

„Divni ljudi, njih pedesetak svih uzrasta, vedrog duha sa nadom u bolje sutra okupljeni oko zajedničke ljubavi prema prirodi, životu i poslednjoj oazi, svojim vrednim radom učinili su da stanište tekunice, gorocveta, spetskog božura i mnogih drugih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta u zapadnom delu Deliblatske peščare dobije novi sjaj“, navodi se u saopštenju udruženja. 

Tom prilikom odneto je pet tona različitog otpada. Eko akciji odazvali su se ljudi dobre volje iz Beograda, Pančeva, Novog Sada, Vršca, Kovina, Alibunara i Dolova, dok su značajni doprinos pružili i društvo pčelara „Banatski pčelari“ iz Dolova, Vojvodina šume, ŠG Banat, Planinarsko-smučarsko društvo „Vršačka kula“ iz Vršca, Odred izviđača Crna roda, đaci iz OŠ “Aksentije Maksimović” iz Dolova.

Koordinator projekta, mast. inž. polj. Bojan Vojnov je najavio i početak obeležavanja i opremanja eko staze „Staza stepskih božura“ na lokalitetu Volovske paše, kao i nastavku čišćenja zapadnog dela Deliblatske peščare. 

Projekat Deliblatska peščara budućim generacijama sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine, a i uz podršku kompanije Vetroelektrane Balkana, Vojvodina šuma, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo, MZ Dolovo, Doma kulture „25. maj“ Dolovo i OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova.

O projektu “Deliblatska peščara budućim generacijama”

Projekat “Deliblatska peščara budućim generacijama” ima za cilj unapređenje zaštite prirodnog dobra Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara – lokalitet Volovske paše, smanjenjem negativnih uticaja čoveka na prirodu, a kroz praktične aktivnosti, unapređenjem znanja i navika građana i korisnika ovog prirodnog dobra.

Foto: Srbija moj dom

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara predstavlja jednu od poslednjih oaza i utočišta velikog broja retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta od evropskog i svetskog značaja za očuvanjem. Kao takva odlikuje se visokim stepenom endemizma. Nekada pustinja, poznatija kao „Evropska Sahara“, a danas geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen prirode i najveća kontinentalna peščaru u Evropi, svrstana je na preliminarnoj listi UNESKA od 2002. godine. 

Lokalitet „Volovske paše“ predstavljaju deo SRP Deliblatska peščara i svrstane su u režim II (drugog) i III (trećeg) stepena zaštite. Ekološki značajnim područjem obuhvaćeni su međunarodno značajno područje za biljke – IPA, međunarodno i nacionalno značajno područje za ptice – IBA, kao i odabrano područje za dnevne leptire – PBA. Zonom II i III stepena zaštite obuhvaćeni su prostori na kojima je radi očuvanja izvornih prirodnih vrednosti potrebno preduzimati posebne mere unapređivanja. 

Više od 50 odsto površina u okviru zone režima zaštite II stepena nalazi se pod iskonskim peščarskim i stepskim travnim zajednicama i pašnjacima, najvrednijim staništima za očuvanje biološke raznovrsnosti čitave Panonske nizije, Evrope i sveta.

Među prirodnim retkostima ovih prostora nalaze se i globalno ugrožene vrste kao što su stepski soko, tekunica i slepo kuče, kao i značajan broj peščarskih i stepskih biljaka (peščarsko sminje, stepski božur, pančićev pelen, gorocvet itd) za koje Deliblatska peščara predstavlja jedino ili jedno od retkih staništa na teritoriji Republike Srbije.

Projekat „Deliblatska peščara budućim generacijama“ sufinansiran je od strane Ministarstva zaštite životne sredine, a koji se sprovodi u periodu od oktobra do februara sledeće godine.

Izvor: Srbija moj dom

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti