Zaštita životne sredine jedan od prioriteta

Foto: Vlada Republike Srbije

Prva sednica Nacionalnog saveta za klimatske promene, čiji je zadatak da se bavi smanjenjem uticaja klimatskih promena kao globalne pretnje čije posledice osećaju i građani Srbije, održana je juče i njom je predsedavala Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

Kako je ministarka navela u aktivnosti ovog radnog tela Vlade uključeni predstavnici ministarstava, akademska zajednica, civilni sektor i stručnjaci kako bi se kroz dijalog svih strana dolazilo do najboljih rešenja.

Ona je istakla da je zaštita životne sredine i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije.

“Prvi značajan korak napravljen je u martu usvajanjem Zakona o klimatskim promenama koji, između ostalog, propisuje donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će obezbediti osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije u privredi. Kako bismo sa Ministarstvom rudarstva i energetike usaglasili donošenje strateških dokumenata u oblasti klimatskih promena, Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo je izradu Studije o prvim koracima pravedne tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji”, objasnila je Vujović, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, očekuje se da će zajedničkim snagama ubrzati izradu i usvajanje svih važnih dokumenata i da će to biti moguće pre planiranog roka.

Kako je pojasnila, radi se na izradi Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će identifikovati sektore na koje klimatske promene najviše utiču, kao i mere za najranjivije sektore.

“Ministarstvo, u partnerstvu sa Programom UN za razvoj, podržava i izradu više lokalnih planova prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove. Kada je reč o klimatskim promenama, naša zemlja je aktivna na više polja. Biće održan Dijalog o klimatskim promenama, a Srbija će u novembru kopredsedavati na 26. konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime u Glazgovu. Naša vizija je da Srbija bude konkurentna i resursno efikasna ekonomija koja građanima omogućava nova, zelena radna mesta i kvalitetan život u klimatski otpornom društvu. U narednom periodu bićemo još aktivniji kako bismo dostigli taj cilj”, poručila je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti