SAD i Evropska unija u borbi za smanjenje emisije metana

Foto-ilustracija: Unsplash (David Fartek)

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija donele su odluku da će u narednoj deceniji smanjiti emisiju metana skoro za trećinu. Inicijativa za globalno smanjenje emisije metana biće pokrenuta na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja će biti održana u novembru u Glazgovu.

Džozef Bajden, predsednik SAD i Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, pozvali su svetske lidere da se pridruže u borbi za globalno smanjenje emisije metana. 

Metan, nevidljivi gas, efikasniji je u zadržavanju toplote od ugljen-dioksida, i kao takav odgovorniji je za efekat staklene baštePrema istraživanju Ujedinjenih nacija smanjenje emisije metana najbrži je načina za usporavanje globalnog zagrevanja. Naravno, treba smanjiti i druge emisije štetnih gasova bi se postigli zacrtani ciljevi.

Kako se navodi u Bajdenovom saopštenju, sve zemlje koje se priključe globalnoj inicijativi za smanjenje emisije metana obavezuju se da za najmanje 30 odsto do 2030. godine, u odnosu na nivo iz 2020. godine, smanje emisije ovog gasa. Ispunjavanje ovog cilja smanjilo bi globalno zagrevanje Planete Zemlje za najamanje 0,2 stepena Celzijusa do 2050. godine.

Evropska unija već skoro tri decenije preduzima korake za smanjenje emisije metana. U oktobru 2020. godine usvojena je strategija za smanjenje emisije metana, sve to je važan deo ambicije EU, a to je najmanje 55 odsto manje emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine.

SAD na nekoliko nivoa radi na smanjenu emisije metana. Objavljeni su novi propisi za smanjenje metana iz nafte i gasne industrije, implementiraju se strožiji standardi kada je reč o zagađenjima sa deponija, a trenutno se radi na proširenju dobrovoljnog usvajanja pametnih poljoprivrednih praksi koje će smanjiti emisije metana.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti