Emisije ugljen-dioksida 13 proizvođača mleka jednake emisijama jedne od najvećih ekonomija

Prema najnovijem izveštaju, najveće svetske kompanije za mlečne proizvode zajedno proizvode emisije ugljen-dioksida jednake kao i čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo. Pri tom, ova država predstavlja šestu ekonomiju na svetskom nivou.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mehrshad Rajabi)

Procene su da je 13 proizvođača mleka povećalo svoje emisije tokom poslednje dve godine i to za 11 odsto. Kako to ne ide u prilog ciljevima ustanovljenim u Pariskom sporazumu, ističe se da je neophodno doneti odgovarajuće mere da se redukuje uticaj ovog sektora na udeo u globalnim emisijama.

Pretpostavke su i da se proširenje velikih kompanija u mlekarskoj industriji negativno odrazilo ne samo na klimatske promene, već i na male poljoprivrednike, te je potrebno smanjiti podsticaje za velike korporacije i pružiti mogućnost manjim proizvođačima. Pored toga, mnogi ističu i da je nedovoljno veliki pritisak javnosti na svetske korporacije za proizvodnju mesa i mlečnih proizvoda za odgovornost za sopstvene emisije.

Ipak, mlečna industrija je povodom ovog izveštaja izjasnila svoj stav da slika koju izveštaj obuhvata nije celovita i dodala da su veoma posvećeni proizvodnji hrane na ekološki prihvatljiv i odgovoran način.

Najveći svetski proizvođači mleka su Evropska unija, Indija i Sjedinjene Američke Države. Svakako, ključno pitanje jeste uzgoj krava koje doprinose velikoj količini emisija metana, odnosno čak 90 odsto od ukupne količine emisija koje potiču od mlekarske industrije.

S druge strane, godišnje emisije gasova sa efektom staklene bašte u Ujedinjenom Kraljevstvu iznose oko 350 miliona tona godišnje. Emisije velikih svetskih kompanija takođe beleže porast u odnosu na 2015. godinu, kada su emisije ugljen-dioksida iznosile oko 306 miliona tona, dok je u 2017. godini taj broj porastao do 338 miliona tona.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti