Da li se izgradnja fabrike auto-guma u Zrenjaninu odvija u skladu sa zakonom?

Na konferenciji za novinare, održanoj danas, 17. juna, u Medija centru u Beogradu, Mirko Popović i Jovan Rajić ispred Regulatornog instituta za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) su na pitanje „Da li se izgradnja fabrike auto-guma u Zrenjaninu odvija u skladu sa zakonom?“ dali kratak i jasan odgovor „ne“ potkovan argumentima u nastavku teksta.

Vlada Republike Srbije je projekat izgradnje fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu proglasila projektom od državnog značaja, a ulaganje kineske kompanije „Linglong Tire“, procenjeno na 800 miliona evra, je označeno kao najveća direktna investicija kod nas. Srbija je investitoru iz Kine bez naknade ustupila 96 hektara zemljišta (njive prve i druge klase), na kome se očekuje da nikne kompleks površine 500.000 kvadratnih metara koji bi upošljavao 1.200 radnika.

U martu prošle godine, mediji su izveštavali o tome kako je polaganje kamena temeljca za pogon proteklo u skladu sa feng šuijem, ali je RERI-jev tim uočio da se projekat izgradnje, uprkos tome što je simbolično započeo u doba procvata cveća, ne odvija po zakonu.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Građani Srbije treba da znaju šta se dešava u Zrenjaninu i da imaju na umu kako se realizuje jedna od najvećih investicija u zemlji“, istakao je na samom početku konferencije programski direktor RERI-ja Mirko Popović i dodao da problem o kom će se govoriti treba posmatrati u širem kontekstu kroz zarobljavanje institucija i korupciju kao redovnu praksu u poslovanju javnih vlasti. „U ovom slučaju ima toliko propusta da je teško zamislivo da su oni slučajni“, kazao je on.

Jovan Rajić, predsednik Upravnog odbora RERI-ja, je najpre upozorio da izgradnja fabrike nije problem jedino za Zrenjanince, već za čitavu Srbiju, i skrenuo pažnju na problematičnu prirodu ugovornog odnosa Srbije i „Linglonga“. „Jedna strana je dobila nešto, i to mnogo, dok je druga strana samo pokazala dobru volju – što se vidi već na osnovu inicijalnog Memoranduma o razumevanju, koji definiše buduću saradnju“, pojasnio je.

Rajić se osvrnuo i na činjenicu da je značenje zaključka Vlade da je reč o projektu od značaja i dalje nepoznanica. „Da li to znači da se na njega ne primenjuju propisi Republike Srbije? U bližoj prošlosti je bilo primera kada je suspendovan pravni sistem naše zemlje da bi se određeni projekat mogao realizovati bez prepreka koje zakon nameće“, podsetio je on.

RERI sumnja da se primenom tzv. principa „salami slicing“, odnosno razdvajanjem projekta na faze i različite delove, nastoji izbeći procena uticaja na životnu sredinu. Fabrika pneumatika spada među postrojenja koja svojim aktivnosima mogu proizvesti emisije i zagađenja, te je za realizaciju takvog projekta neophodno pribaviti integrisanu dozvolu i uz zahtev za izdavanje dozvole priložiti saglasnost na studiju o proceni uticaja.

Parcela je u toku 2019. godine ograđena, bez sprovođenja postupka procene uticaja na životnu sredinu. U martu 2020. godine, Grad Zrenjanin je izdao kineskoj kompaniji građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje pomoćnih objekata u sklopu kompleksa fabrike za proizvodnju i preradu gume i kaučuka suprotno važećim propisima. Njihovo nepoštovanje se nastavilo i nakon dobijanja tog dokumenta. „Linglong“ je podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za projekat sa građevinskom dozvolom, odnosno izgradnju pomoćnih objekata i trafostanice i postavljanje rasvete.

Postupak je pokrenut za vreme vanrednog stanja pa je zbog toga građanima uskraćena mogućnost uvida u dokumentaciju u prostorijama nadležnog organa što je još jedna od manjkavosti koju su Popović i Rajić izneli. On je zatim obustavljen bez utemeljenja u regulativi, a 215 primedbi građana je odbačeno „jer su neosnovane“.

Mirko Popović je naglasio da se zemljište namenjeno izgradnji pogona nalazi na svega 2 kilometra od Carske bare, bogate raznovrsnim biljkama i životinjama, i da bi – čak i u slučaju da je studija o proceni uticaja na životnu sredinu nepotrebna, što nije tako – izgradnja trebalo da teče pod uslovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Zbog pobrojanih proceduralnih nedostatka, RERI poziva na poništenje i ponavljanje procesa.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti