Povratak mlekadžija u Ujedinjeno Kraljevstvo

Ljudi savremenog doba konstantno teže razvoju i napretku, a nekada te težnje zapravo zahtevaju da se vrate korak unazad. U slučaju škotskog poljoprivrednika Brusa Kaningema, povratak iz sadašnjosti u prošlost podrazumevao je zamenu plastične ambalaže u koju je pakovao mlečne proizvodestaklenom, u koju su ih pakovali njegovi, a i naši, preci.

Foto-ilustracija: Unsplash (Anita Austvika)

Kaningem želi da postane prvi proizvođač mleka na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva koji u svom poslovanju neće koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu. U tome ga je za 47 dana kampanje grupnog finansiranja podržalo 244 građana. Zahvaljujući njima je prikupio gotovo 12.000 evra koje je uložio u nabavku 32.000 staklenih flaša koje se peru i ponovo pune mlekom. Staklo je, na taj način, u segmentu pakovanja potisnulo plastiku na njegovom imanju – ali vlasnik ima ambicioznije ciljeve.

On nije jedini mlekar u svojoj državi koji svoje proizvode raznosi i prodaje u staklu, ali je jedan od retkih koji su se fokusirali na potpuno uklanjanje jednokratne plastike u svom lancu proizvodnje. Kaningem, prema Gardijanovim saznanjima, takođe eliminiše plastiku iz skladištenja hrane za životinje i hemikalija i u potrazi je za njihovim održivim alternativama.

Škotski poljoprivrednik sa svoje farme, i još dve organske farme njegovih snabdevača, mlekom opskrbljuje između 8 i 10 hiljada Škota. Novu šemu će testirati od januara kada će njegovi potrošači u Glazgovu i Edinburgu, umesto dotadašnjih dvolitarskih i petolitarskih plastičnih kutija, mleko početi da dobijaju u staklenim flašama.

Kaningem je naglasio da je svestan da će mu tako proizvodnja poskupeti zato što treba da uposli perača povratne ambalaže. „Ipak, ideja korišćenja stakla i rezanja jednokratne plastike se uklapa u ono za čim stremimo. Želimo da budemo svesniji otpada i našeg ugljeničnog otiska„, objasnio je.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti